settings icon
share icon
Pitanje

Šta je grešnička molitva?

Odgovor


Grešnička molitva je molitva kojom se osoba moli Bogu kad shvata da je grešnik i da joj je potreban Spasitelj. Izgovaranje te molitve neće postići ništa samo po sebi. Grešnička molitva je djelotvorna samo ako istinito pokazuje šta osoba zna, razumije i vjeruje o svojoj grešnosti i potrebi za spasenjem.

Prvi aspekt grešničke molitve je razumijevanje da smo svi mi grešnici. Rimljanima 3:10 proklamuje, “kao što stoji pisano: Nema pravedna ni samo jednoga.” Biblija pojašnjava da smo svi mi zgriješili. Svi smo mi grešnici i potrebna nam je milost i oproštenje od Boga (Titu 3:5-7). Zbog naših grijeha, zaslužili smo vječnu kaznu (Matej 25:46). Grešnička molitva je preklinjanje za milost umjesto suda. To je molba za ljubavlju, umjesto gnjeva.

Drugi aspekt grešničke molitve je znati šta je Bog učinio da izliječi naše izgubljeno i grešno stanje. Bog je uzeo tijelo i postao ljudsko biće u osobi Isusa Krista (Ivan 1:1, 14). Isus nas je učio istini o Bogu i živio savršeno pravedan i bezgrešan život (Ivan 8:46; 2.Korinćanima 5:21). Onda je umro na križu umjesto nas, preuzimajući na sebe kaznu koju smo mi zaslužili (Rimljanima 5:8). Ustao je iz mrtvih da dokaže svoju pobjedu nad grijehom, smrću i paklom (Kološanima 2:15; 1.Korinćanima 15.poglavlje). Zbog svega ovoga, grijesi nam mogu biti oprošteni i može nam biti obećan vječni dom na nebu – samo ako stavimo svoju vjeru u Isusa Krista. Sve što mi treba da uradimo je da vjerujemo da je on umro umjesto nas i da je ustao iz mrtvih (Rimljanima 10:9-10). Možemo biti spašeni samo milošću, samo vjerom i to samo u Isusa Krista. Efežani 2:8 izjavljuju, “Da, milošću ste stašeni – po vjeri. To ne dolazi od vas; to je dar Božji!”

Izgovaranje grešničke molitve je jednostavan način izjavljivanja Bogu da se oslanjaš na Isusa Krista kao svog Spasitelja. Nema “magičnih” riječi koje rezultuju spasenjem. Samo vjera u Isusovu smrt i uskrsnuće nas može spasiti. Ako razumiješ da si grešnik i da ti je potrebno spasenje kroz Isusa Krista, evo grešničke molitve koju možeš da kažeš Bogu: “Bože, znam da sam grešnik. Znam da sam zaslužio posljedice svog grijeha. Ipak, vjerujem u Isusa Krista kao mog Spasitelja, Vjerujem da su njegova smrt i uskrsnuće obezbijedili moje spasenje. Vjerujem u Isusa i samo u Isusa, kao svog ličnog Gospoda i Spasitelja. Hvala ti, Gospode, što si me spasio i oprostio mi! Amen!”

Da li si napravio odluku za Krista zbog nečega što si pročitao ovdje? Ako jesi, klikni na "Prihvatio sam Krista danas”.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je grešnička molitva?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries