settings icon
share icon
Pitanje

Koje je biblijsko razumijevanje Božijeg gnjeva?

Odgovor


Gnjev se definiše kao “emocionalni odgovor na spoznaju pogrešnog i nepravednog”, često preveden kao “ljutnja”, “revolt”, “uznemirenje” ili “iritacija”. I ljudi i Bog izražavaju gnjev. Ali postoji ogromna razlika između Božijeg i ljudskog gnjeva. Božiji gnjev je svet i uvijek opravdan; ljudski nije nikad svet i rijetko kad je opravdan.

U Starom zavjetu, gnjev Božiji je bio božanski odgovor na ljudski grijeh i neposlušnost. Idolopoklonstvo je bilo najčešći razlog za božanski gnjev. Psalam 78:56-66 opisuje Izraelovo idolopoklonstvo. Gnjev Božiji je konstantno usmjeren prema onima koji ne slijede Njegovu volju (Ponovljeni zakon 1:26-46; Jošua 7:1; Psalam 2:1-6). Starozavjetni proroci su često pisali o budućem danu, “danu gnjeva” (Sefanija 1:14-15). Božiji gnjev prema grijehu i neposlušnosti je savršeno opravdan jer je Njegov plan za čovječanstvo svet i savršen, baš kao što je i sam Bog svet i savršen. Bog je providio način da zadobijemo božansku naklonost – pokajanje – koje okreće Njegov gnjev od grešnika. Odbiti taj savršeni plan znači odbiti Božiju ljubav, milost, milosrđe i naklonost, i navući na sebe Njegov pravedni gnjev.

U Novom zavjetu, Isusovo učenje podržava koncept Boga kao Boga gnjeva koji sudi grijeh. Priča o bogatašu i Lazaru govori o Božijem sudu i ozbiljnim posljedicama za nepokajanog grešnika (Luka 16:19-31). Isus je rekao u Ivanu 3:36: “Tko vjeruje u Sina, ima život vječni; a tko ne vjeruje Sinu, neće vidjeti života, nego gnjev Božji ostaje na njemu.” Onaj koji vjeruje u Sina neće iskusiti Božiji gnjev za svoj grijeh, jer je Sin uzeo taj gnjev na sebe kada je umro umjesto nas na križu (Rimljanima 5:6-11). Oni koji ne vjeruju u Sina, koji ga nisu prihvatili za Spasitelja, biće suđeni na dan gnjeva (Rimljanima 2:5-6).

Suprotno tome, ljudski gnjev je opomenut u Rimljanima 12:19, Efežanima 4:26 i Kološanima 3:8-10. Bog sam je u stanju da se osveti, jer je Njegova osveta savršena i sveta, dok je ljudski gnjev grešan i otvara ga za demonski uticaj. Za Kršćanina, ljutnja i gnjev su protivrječni njegovoj novoj prirodi, koja je priroda Krista samog (2. Korinćanima 5:17). Da bi se zadobila sloboda od dominacije gnjeva, vjerniku je potreban Duh Sveti da mu posveti i očisti srce od osjećanja ljutnje i gnjeva. Rimljanima 8 pokazuje pobjedu nad grijehom u životu onog koji živi u Duhu (Rimljanima 8:5-8). Filipljanima 4:4-7 nam govore da je um kontrolisan Duhom ispunjen mirom.

Gnjev Božiji je strašna i zastrašujuća stvar. Samo oni koji su pokriveni Kristovom krvlju, prolivenom za nas na križu, mogu biti sigurni da Božiji gnjev nikad neće doći na njih. “Mnogo ćemo dakle većma biti po njemu spašeni od gnjeva, kad smo sad opravdani krvlju njegovom.” (Rimljanima 5:9). EnglishVrati se na bosansku stranu

Koje je biblijsko razumijevanje Božijeg gnjeva?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries