settings icon
share icon
Pitanje

Šta je glosolalija?

Odgovor


Glosolalija, fenomen koji ponekad spominju kao “ushićeno izricanje”, je izgovaranje nasumičnih zvukova o kojima osoba koja govori ne razmišlja, zvukova koji liče na jezik tokom stanja ekstaze. Glosolalija se ponekad miješa sa ksenoglosijom, što je biblijski “dar jezika”. Međutim, dok je glosolalija brbljanje na nepostojećem jeziku, ksenolosija je mogućnost tečnog govorenja jezika koji onaj koji govori nikad nije učio.

Uz to, dok ksenoglosija nije urođena ili prirodna sposobnost, studije su pokazale da je glosolalija naučeno ponašanje. Istraživanje koje je proveo luteranski medicinski centar, je pokazalo da se glosolalija voljno nauči davanjem jednostavnih uputstava. U skladu s tim, otkriveno je da učenici mogu da ispolje “govorenje u jezicima” bez ikakvih naznaka tupog stanja transa ili takvog ponašanja. Drugi test, proveden na šezdeset studenata, pokazao je da nakon slušanja primjerka glosolalije jedan minut, 20 posto njih može tačno da imitira ono što su čuli. Nakon određenog vježbanja, njih 70 posto je to moglo.

Glosolalija se može opaziti u svakom dijelu svijeta. Paganske religije širom svijeta su preokupirane jezicima. To uključuje šamane u Sudanu, Šango kult zapadne obale Afrike, Zor kult u Etiopiji, Vudu kult na Haitiju i Aboridžane u Južnoj Americi i Australiji. Mrmljanje ili nerazumljivo govorenje koje se tumači kao duboki mistični uvid svetog čovjeka je drevna praksa.

Postoje dva osnovna aspekta glosolalije. Prvi je izgovaranje ili mrmljanje nerazumljivih zvukova koji liče na jezik. Praktično je svako u mogućnosti da to uradi; čak i djeca koja još ne znaju da govore mogu da imitiraju pravi jezik, iako ga ne razumiju. Ne postoji ništa neobično u vezi ovoga. Drugi aspekt glosologije je ekstaza ili demonstracija ushićenja u transu. Ni u vezi ovoga ne postoji ništa neobično, iako je to teže izvoditi nego samo izustiti zvukove koji liče na jezik.

Neki kršćani, posebno unutar Pentakostalnog pokreta, vjeruju da postoji nadnaravno objašnjenje za glosolaliju, slično onome opisanom u Novom zavjetu. Oni vjeruju da je glavna svrha dara govorenja u jezicima manifestovanje Duha Svetoga koji je izliven na njih kao što je to bio na dan Petankosta (Djela 2), a što je prorokovao Joel (Djela 2:17).

Među kršćanskim crkvama koje se zalažu za praktikovanje glosolalije, do ove ili one mjere, ne postoji jedinstveni stav o njenom djelovanju. Na primjer, neko je nepopustljiv u tome da je to zaista dar Duha Svetog, dok neki drugi umanjuju njegovu važnost, govoreći da je Pavle naučavao da “govorenje u jezicima” nije ni blizu tako važno kao drugi darovi Duha Svetog (vidi 1. Korinćanima 13). Također, postoje oni koji žele da izbjegnu razdvajanje crkve po pitanju ove teme time što uopšte ne pričaju o tome ili to odbacuju kao jednostavno psihološko iskustvo. Zatim postoje oni koji smatraju glosolaliju za prevaru samog Sotone.

Po cijelom svijetu se čuju i razumiju egzotični jezici, ali kad je u pitanju “ushićeno izricanje” ili govor u “jezicima”, ne razaznaje se postojeći jezik. Ono što čujemo je puno ushićenja, u tonu kao da se nešto objavljuje, zbrke i buke. Ne možemo tvrditi, kao u doba prve crkve, da “čujemo svaki svoj jezik u kojem smo se rodili” (Djela 2:8 NIV).

Jednostavno rečeno, praktikovanje glosolalije nije isto što i biblijski dar govorenja u jezicima. Pavle je jasno rekao da je glavna svrha tog dara da bude znak onima koji ne vjeruju i širenje dobre vijesti, Kristovog Evanđelja (1. Korinćanima 14:19, 22).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je glosolalija?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries