settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu da prepoznam glas koji je od Boga?

Odgovor


Ovo pitanje je postavljalo nebrojeno mnogo ljudi kroz vijekove. Samuel je čuo Božiji glas, ali ga nije prepoznao, dok ga Eli nije podučio (1. Samuelova 3:1-10). Gideonu se Bog otkrio u fizičkom obliku, ali je on još uvijek sumnjao u to što je čuo, čak dotle da je tražio znak, i to ne jednom nego tri puta (Suci 6:17-22, 36-40). Kada želimo da čujemo Božiji glas, kako da znamo da je On taj koji govori? Kao prvo, mi imamo nešto što Samuel i Gideon nisu imali. Mi imamo cijelu Bibliju, nadahnutu Božiju Riječ, da je čitamo, proučavamo i da razmišljamo nad njom. "Svako je Pismo od Boga nadahnuto i korisno za pouku, za karanje, za popravljanje i odgajanje u pravednosti, da čovjek Božji bude savršen – opremljen za svako djelo ljubavi" (2. Timoteju 3:16-17). Kad imamo pitanje o određenoj temi ili odluci u svom životu, trebalo bi da vidimo šta Biblija ima da kaže u vezi toga. Bog nas nikad neće voditi ili usmjeriti u sutpronosti sa onim što nas je poučio ili obećao u svojoj Riječi (Titu 1:2).

Drugo, kako bismo čuli Božiji glas, moramo ga prepoznati. Isus je rekao: "Moje ovce slušaju glas moj. Ja ih poznajem, i one idu za mnom" (Ivan 10:27). Oni koji čuju Božiji glas su oni koji mu pripadaju – oni koji su spašeni Njegovom milošću kroz vjeru u Gospoda Isusa. To su ovce koje čuju i prepoznaju Njegov glas, jer ga one poznaju kao svog pastira i one znaju Njegov glas. Ako prepoznajemo Božiji glas, onda mora da mu pripadamo.

Treće, čujemo Njegov glas kad provodimo vrijeme u molitvi, proučavanju Biblije i tihom razmišljanju nad Njegovom Riječju. Što više vremena provodimo u prisnosti sa Bogom i Njegovom Riječju, lakše ćemo prepoznati Njegov glas i vođstvo u svom životu. Zaposleni u banci su obučeni da prepoznaju falsifikat tako što proučavaju pravu novčanicu toliko dobro, da im je lako da prepoznaju lažnu. Mi bi trebalo da budemo toliko bliski sa Božijom Riječju, da kad nam Bog stvarno govori ili nas usmjerava, jasno bude da je to Bog. On nam govori tako da možemo da razumijemo istinu. Dok Bog može glasno da govori ljudima, On prvenstveno govori kroz svoju Riječ i ponekad kroz Duha Svetog našoj savjesti, kroz okolnosti i kroz druge ljude. Ako uporedimo ono što čujemo sa istinom Pisma, možemo da naučimo da prepoznajemo Njegov glas.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Kako mogu da prepoznam glas koji je od Boga?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries