settings icon
share icon
Pitanje

Gdje su nebesa? Koja je lokacija nebesa?

Odgovor


Nebesa su zasigurno neko stvarno mjesto. Biblija nesumnjivo govori o njegovom postojanju – i pristupu nebesima vjerom u Isusa Krista – ali ne postoje stihovi koji nam daju geografsku lokaciju. Kratak odgovor na ovo pitanje je: “Nebesa su tamo gdje je Bog”. Mjesto na koje se odnosi ovo pitanje se naziva “trećim nebom” i “rajem” u 2. Korinćanima 12:1-4, gdje apostol Pavle govori o živom čovjeku koji je tamo bio “odnesen” i koji nije bio u stanju da ga opiše. Grčka riječ, prevedena kao “odnesen” se također koristi u 1. Solunjanima 4:17 u opisu uznesenja, kada će vjernici biti odneseni da budu sa Gospodom. Ovi odlomci vode do zaključka da su nebesa nad vazdušnim prostorom zemlje i iznad zvijezda.

Međutim, pošto je Bog duh, “nebesa” ne mogu označavati mjesto koje je udaljeno od nas, na kojem On stanuje. O grčkim bogovima se učilo da provode najviše svog vremena daleko od zemlje, na mjestu koje je nebeski ekvivalent Bahama, ali Bog Biblije nije takav. On je uvijek blizu nas kada ga prizivamo (Jakov 4:8) i podsticani smo da mu se “približimo” (Hebrejima 10:1, 22). Čak se može pretpostaviti da se o “nebesima”, gdje prebivaju sveci i anđeli, mora razmišljati kao o nekoj vrsti lokacije, jer sveci i anđeli, kao Božija stvorenja, postoje u prostoru i vremenu. Ali kada se za Stvoritelja kaže da je “u nebu”, misli se na to da On postoji u drugačijem području od našeg, a ne da je na drugom mjestu.

To da je Bog sa neba uvijek blizu svoje djece na zemlji je nešto što se izražava kroz cijelu Bibliju. Novi zavjet prilično često pominje nebesa. Ipak, uz svu tu učestalost, nedostaje detaljni opis njihove lokacije. Možda ju je Bog namjerno prekrio misterijom, jer je za nas važnije da se fokusiramo na Njega koji je u nebesima, nego na opis njihove lokacije. Važnije je znati “zašto”, nego znati “gdje”. Novi zavjet se usredotočuje na svrhu neba više nego na to da nam kaže kakvo je ili gdje se nalazi. Vidimo da je pakao određen za izolaciju i kaznu (Matej 8:12; 22:13). Nebo, sa druge strane, je određeno za zajedništvo i vječnu radost i, što je još važnije, slavljenje oko Božijeg trona.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Gdje su nebesa? Koja je lokacija nebesa?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries