settings icon
share icon
Pitanje

Gdje je pakao? Koja je lokacija pakla?

Odgovor


Iznešene su različite teorije o lokaciji pakla. Tradicionalni pogled je taj da je on u centru zemlje. Druge pretpostavke su da je on smješten u svemiru u nekoj crnoj rupi. U Starom zavjetu, riječ prevedena kao “pakao” je Sheol; u Novom zavjetu, to je Hades (što znači, “onaj koji se ne vidi”) i Gehenna (“Dolina Hinom”). Sheol se također prevodi i kao “jama” i “grob”. I Šeol i Had se odnose na stalno prebivalište mrtvih, prije suda (Psalam 9:17; Otkrivenje 1:18). Gehenna se odnosi na vječno stanje kazne opakih koji su umrli (Marko 9:43).

Zamisao da je pakao ispod nas, možda u centru zemlje, dolazi iz odlomaka kao što je Luka 10:15: “I ti Kafarnaume! Zar ćeš se do neba uzvisiti? Do u Podzemlje ćeš se strovaliti”. Također, u 1. Samuelovoj 28:13-15, vračara iz En Dora vidi Samuelov duh, “gdje izlazi iz zemlje”. Međutim, treba da zapazimo da se nijedan od ovih odlomaka ne bavi geografskom lokacijom pakla. “Strovaljivanje” Kafarnauma je vjerovatno ukazivanje na to da će on biti osuđen, a ne na pravac u fizičkom smislu. A vračarina vizija Samuela je bila upravo to: vizija.

U nekim prevodima, Efežanima 4:9 kažu da, prije nego što je Isus uznesen na nebo, On “najprije i siđe u donje dijelove zemlje”. Neki kršćani shvataju “donje dijelove zemlje” kao ukazivanje na pakao, gdje kažu da je Isus proveo vrijeme između svoje smrti i uskrsnuća. Međutim, postoji i drugi prevod: “u donje krajeve, na zemlju”. Ovaj stih jednostavno kaže da je Isus došao na zemlju. To ukazuje na Njegovo utjelovljenje, a ne na lokaciju nakon smrti.

Zamisao da je pakao negdje u svemiru, vjerovatno u crnoj rupi, je zasnovana na saznanju da su crne rupe mjesta velike vrućine i pritiska, iz čega ništa, čak ni svjetlo, ne može da pobjegne. Druga nagađanja su da je sama zemlja bila “Ognjeno jezero”, o kojem se govori u Otkrivenju 20:10-15. Kada ona bude uništena vatrom (2. Petrova 3:10; Otkrivenje 21:1), prema teoriji, Bog će iskoristiti tu goruću sferu kao vječno mjesto muka za bezbožne. Ponovo, ovo je samo nagađanje.

Da sumiramo, Pismo nam ne daje geografsku (niti kosmološku) lokaciju pakla. On je bukvalno mjesto stvarnih muka, ali mi ne znamo gdje se nalazi. Može da bude na nekoj fizičkoj lokaciji u ovom univerzumu, ili može biti u nekoj potpuno drugačijoj “dimenziji”. Šta god da je slučaj, lokacija pakla je mnogo manje važna od potrebe da se izbjegne da se ode tamo.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Gdje je pakao? Koja je lokacija pakla?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries