settings icon
share icon
Pitanje

Koliko je važna fizička privlačnost kada tražimo partnera?

Odgovor


Nema sumnje da je Bog stvorio ljude i žene da budu fizički privlačni jedni drugima. Seksualna komponenta u braku je važna za intimnost između muža i žene, kao i za rađanje i opstanak ljudske rase. U isto vrijeme, ugovoreni brakovi – uključujući one u kojima par ne vidi jedno drugo do vjenčanja – su bile norme u ranijim vijekovima i još uvijek se praktikuju u nekim dijelovima svijeta.

Salomon opisuje privlačnost koju je mladoženja osjećao prema svojoj ljubljenoj, u poglavljima 4 i 7 Pjesme nad pjesmama. On opisuje njenu fizičku ljepotu i svoju želju za njom. Ona mu uzvraća u poglavlju 8, opisujući svoju strast prema njemu i želju za njegovim zagljajem. Pjesma nad pjesmama je predivan prikaz bračne ljubavi, čije je fizička privlačnost sastavni dio.

To ne znači da je fizička privlačnost najvažniji aspekt koji treba da se uzima u obzir kada se traži muž ili žena. Kao prvo, ljepota ne bi trebalo da bude definisana svijetom. Ono što svijet smatra lijepim pada daleko ispod standarda ljepote koji je opisan u Pismu. Fizička ljepota vremenom blijedi, ali istinska unutrašnja ljepota sija iz žene koja voli Boga (Izreke 31:30). Petar ohrabruje žene da razvijaju unutrašnju ljepotu koja dolazi od "neprolaznosti tihoga i krotkoga duha, koji je pred Bogom dragocjen. Jer su se tako kitile nekada i svete žene, koje su se uzdale u Boga" (1. Petrova 3:4,5). Vanjska ljepota je prolazna; unutrašnja ljepota je vječna.

Muška privlačnost također treba da bude ona koja dolazi iznutra. Najočigledniji primjer u Pismu je Isus, na kojem "ne bijaše ljepote ni sjaja da bismo se u nj zagledali, ni ljupkosti da bi nam se svidio" (Izaija 53:2). Ipak je ljepota Njegove slave i milosti, kao utjelotvorenog Sina Božijeg, sijala iz Njega svima koji su ga vidjeli. Upravo suprotnost tome je Lucifer/Sotona, koji je opisan kao "pečat savršenosti, pun mudrosti i savršene ljepote" (Ezekiel 28:12). Uprkos svojoj spoljašnjoj ljepoti, on je bio utjelovljenje zla i bezbožnosti.

Spoljašnja ljepota je prolazna, ali muškarci i žene čiji je sud prepleten sa grijehom joj pripisuju preveliku važnost. Božija perspektiva je drugačija. "Bog ne gleda kao što gleda čovjek: čovjek gleda na oči, a Jahve gleda što je u srcu." (1. Samuelova 16:7) Potencijalni muž ili žena bi trebalo da bude iskren, nanovorođen kršćanin, koji raste i postaje zreliji u vjeri i koji je poslušan Kristu. Dvoje ljudi koji imaju istu svrhu u životu – da proslave Boga u svemu što rade – će uvidjeti da fizička privlačnost između njih dnevno raste i traje čitav život.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Koliko je važna fizička privlačnost kada tražimo partnera?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries