settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu da evangeliziram svoje prijatelje i porodicu bez da ih uvrijedim ili odgurnem od sebe?

Odgovor


Svaki kršćanin ima ili člana porodice, ili prijatelja, saradnika, poznanika koji nije kršćanin. Evangeliziranje drugih može biti teško, a može postati još teže ako se radi o nekom sa kim ste emotivno povezani. Biblija nam kaže da će neki ljudi biti uvrijeđeni porukom Evanđelja (Luka 12:51-53). Kako god, nama je zapovijeđeno da dijelimo Evanđelje, i ne postoji izgovar da to ne činimo (Matej 28:19-20; Djela 1:8; 1. Petrova 3:15).

Dakle, kako možemo da evangeliziramo članove svoje porodice, prijatelje, saradnike i /ili poznanike? Najvažnija stvar koju možemo da uradimo je da se molimo za njih. Molite se da Bog mijenja njihova srca i otvori im oči (2. Korinćanima 4:4) za istinu evanđelja. Molite se da im Bog otkrije svoju ljubav za njih i njihovu potrebu za spasenjem kroz Isusa Krista (Ivan 3:16). Molite se za mudrost kako možete da im služite (Jakov 1:5). Pored molitve, moramo također da živimo pobožan kršćanski život pred njima, tako da oni mogu da vide promjenu koju je Bog načinio u našim sopstvenim životima (1. Petrova 3:1-2). Kao što je Franjo Asiški jednom rekao: “Propovijedaj evanđelje uvijek, a kada je potrebno koristi riječi.”

Konačno, moramo biti voljni i hrabri u našem stvarnom evangeliziranju. Objavljujte poruku spasenja kroz Isusa Krista vašim prijateljima i porodici (Rimljanima 10:9-10). Uvijek budite spremni da govoritte o svojo vjeri (1. Petrova 3:15), čineći to sa ljubaznošću i poštovanjem. Na kraju, moramo prepustiti spasenje svojih bliskih Bogu. Njegova moć i milost su oni koji spasavaju ljude, a ne naši pokušaji. Najbolje i najviše što možemo da uradimo je da se molimo za njih, svjedočimo im i živimo dosljedan kršćanski život pred njima.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Kako mogu da evangeliziram svoje prijatelje i porodicu bez da ih uvrijedim ili odgurnem od sebe?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries