settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o evanđelju prosperiteta?

Odgovor


Evanđelje prosperiteta, također poznato kao “Riječ vjere”, poručuje vjerniku da koristi Boga, dok je istina biblijskog evanđelja upravo suprotna – Bog koristi vjernika. Riječ vjere ili teologija prosperiteta vidi Duha Svetog kao silu koja se pokreće da vjernik dobije šta god želi. Biblija uči da je Duh Sveti osoba koja osposobljava vjernika da čini Božiju volju. Pokret evanđelja prosperiteta je jako sličan nekim opasnim sektama u kojima je zastupljena pohlepa, a koje su se uvukle u ranu crkvu. Pavao i drugi apostoli nisu bili susretljivi prema lažnim učiteljima koji su propagirali takvu herezu, niti su ih tolerisali. Prozvali su ih opasnim lažnim učiteljima i upozorili kršćane da ih izbjegavaju.

Pavao je upozorio Timoteja na takve ljude u 1. Timoteju 6:5, 9-11. Ti ljudi “pokvarenog uma” misle da je pobožnost sredstvo za dobitak i njihova želja za bogatstvom je zamka koja ih vuče u “propast i zator” (st. 9). Težnja za bogatstvom je opasan put za kršćane i one na koje Bog upozorava: “Doista, lakomost je korijen svih zala. Njoj se neki predadoše pa zalutaše od vjere i na sebe navukoše mnoge jade” (st. 10). Da je bogatstvo ispravan cilj za pobožne ljude, Isus bi težio za njim. Ali nije, nego umjesto toga radije nije imao gdje glavu da nasloni (Matej 8:20), a isto je naučavao i svoje učenike. Ne zaboravimo da je jedini učenik koji je bio zainteresovan za bogatstvo bio Juda.

Pavao je rekao da je pohlepa idolopoklonstvo (Efežani 5:5) i poučavao je Efežane da izbjegavaju bilo koga ko donosi poruku nemorala ili lakomstva (Efežani 5:6-7). Učenje prosperiteta sprečava Boga da radi onako kako On hoće, što znači da Bog nije Gospod svega, jer ne može da djeluje dok ga mi ne razriješimo da to učini. Vjera, prema doktrini Riječi vjere, nije podložno povjerenje u Boga; ona je formula kojom manipulišemo duhovnim zakonima za koje učitelji prosperiteta vjeruju da upravljaju univerzumom. Kao što ime “Riječ vjere” nagovještava, ovaj pokret naučava da je vjera više stvar onoga što kažemo nego onoga u koga vjerujemo ili koje istine prigrlimo i utvrdimo u našim srcima.

Omiljeni izraz u ovom pokretu je “pozitivno ispovijedanje”. Ovo se odnosi na učenje da same riječi imaju stvaralačku silu. Učitelji “Riječi vjere” tvrde da ono što kažemo određuje sve što nam se dešava. Naše ispovijedanje, naročito usluge koje zahtijevamo od Boga, mora biti u potpunosti pozitivno i bez kolebanja. Onda je Bog dužan da nam odgovori (kao da čovjek može išta da zahtijeva od Boga). Stoga, Božija sposobnost da nas blagoslovi izgleda zavisi od naše vjere. Jakov 4:13-16 jasno govori suprotno: “Slušajte sad vi, koji govorite: ‘Danas ili sutra poći ćemo u ovaj i onaj grad, provest ćemo ondje jednu godinu, trgovat ćemo i steći ćemo.’ A ne znate što će biti sutra! Doista, što je vaš život? Dašak ste, koji se na čas pojavi, i onda ga nestane.” Ne samo da ne možemo riječima činiti da se stvari dese u budućnosti, nego ne znamo ni šta će donijeti sutra i da li ćemo uopšte biti živi.

Umjesto da naglašava važnost bogatstva, Biblija upozorava protiv težnje za istim. Vjernici, posebno vođe u crkvi (1. Timoteju 3:3), treba da budu slobodni od ljubavi prema novcu (Hebrejima 13:5). Lakomost vodi u sve vrste zla (1. Timoteju 6:10). Isus je upozoravao: “Pazite i čuvajte se svake lakomosti! Ako tko i obiluje, njegov život nije ipak osiguran njegovim imanjem” (Luka 12:15). Kao oštar kontrast naglašavanju Riječi vjere važnosti sticanja bogatstva u ovom životu, Isus je rekao: “Ne sabirajte sebi blaga na zemlji, gdje ga uništava moljac i rđa, gdje kradljivci obijaju i kradu!” (Matej 6:19). Nepomirljiva kontradikcija između učenja prosperiteta i Evanđelja našeg Gospoda Isusa Krista je najbolje sažeta u Isusovim riječima u Mateju 6:24: “Ne možete služiti Bogu i mamoni”.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta Biblija kaže o evanđelju prosperiteta?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries