settings icon
share icon
Pitanje

Šta je egzistencijalizam?

Odgovor


Egzistencijalizam nije toliko zvaničan sistem filozofije koliko je okvirna orijentacija u vezi sa filozofskim pitanjima. Bio je najpopularniji u Evropi, na početku dvadesetog vijeka. To je bila reakcija na pretjerano pouzdanje Prosvjetiteljstva u ljudski razum. Neki od uticaja koji su ga vjerovatno učinili privlačnim uključuju Kierkegaardovo uočavanje da kršćanska vjera ne može biti sužena na sklop racionalnih zamisli, nego da također uključuje šire emotivne i odnosne implikacije. Što je još značajnije, historijski događaji, kao što su opustošenost Prvog svjetskog rata, ekonomski kolaps dvadesetih i tridesetih godina dvadesetog vijeka i horor Drugog svjetskog rata prikazuju lažnu nadu modernizma da ljudski razum može da pobijedi sve probleme.

Prema tome, Egsitencijalizam umanjuje važnost sposobnosti ljudskog razuma. On odustaje od nalaženja pojedinačnog i zajedničkog značaja u odnosu na nečije mjesto u razumnom, uređenom kosmosu. Racionalni red sam po sebi je sumnjiv za egsistencijaliste. Stoga, racionalno objašnjenje zauzima zadnje mjesto u odnosu na druge pristupe za pronalaženje značenja. Neki egzistencijalisti izražavaju značenje u pojmovima pojedinačnih postignuća u nadilaženju njegovih ili njenih okolnosti. Drugi ga izražavaju u pojmovima značenja koje dolazi iz povezivanja i komunikacije sa drugima, vezano za ljudsko iskustvo. Iskustvo bivstvovanja je fokus. Racionalno objašnjenje je stavljeno po strani.

Kako kršćanin korisno može da odgovori na tvrdnje egzistencijalizma? Sa jedne strane, može da se složi da modernizam ima lažnu nadu u sposobnost ljudskog rezonovanja da odgovori na svaki izazov i da ga savlada. Ustvari, postoji mnogo toga što se, prema biblijskom naučavanju, pobjeđuje jedino milošću Božijom, uključujući probleme ljudskog grijeha, kao i same smrti. Također, kršćani shvataju da postoji i mnogo toga što ljudski razum ne može da sazna i što se spoznaje samo ako Bog izabere da to otkrije. Sa druge strane, kršćani se ne slažu sa egzistencijalističkim duhom beznađa. Oni strogo naglašavaju dva aspekta budućnosti. Prvo, kršćanstvo tvrdi da će se dogoditi krajnji sud gdje će se sve što je pogrešno, u neredu i narušeno konačno ispraviti, pošto će se Krist vratiti na kraju vremena da pobijedi svo zlo u kosmosu i da zavlada nad svim. Drugo, kršćanstvo proklamuje krajnju realnost punu nade koja dolazi za sve koji vjeruju u Krista, što znači iskustvo uskrsnuća, vječnog života i potpuni dovršetak posvećenja, a sve to besplatno dano milošću Božijom. Možemo da citiramo mnoštvo bibiljskih odlomaka u vezi sa ova dva aspekta budućnosti. Jedan od mnogih je Rimljanima 6:23: "Jer je plaća za grijeh smrt, a dar Božji jest život vječni u Kristu Isusu, Gospodinu našem".

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je egzistencijalizam?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries