settings icon
share icon
Pitanje

Zašto postoje dva različita izvještaja o stvaranju u Postanku 1 i 2?

Odgovor


Postanak 1:1 kaže: “U početku stvori Bog nebo i zemlju.” Kasnije, u Postanku 2:4 djeluje kao da počinje drugačija verzija priče. Ideja o dva različita izvještaja o stvaranju je uobičajeno pogrešno shvatanje ova dva poglavlja koji, u suštini, opisuju isti događaj. Oni nisu u kontradikciji jedan sa drugim vezano za redoslijed stvaranja. Postanak 1 opisuje “šest dana stvaranja” (i sedmi dan odmora), dok Postanak 2 pokriva samo jedan dan te sedmice – šesti – i tu nema kontradikcije.

U Postanku 2 autor se vraća na vremenski slijed, na šesti dan, kad je Bog stvorio čovjeka. U prvom poglavlju predstavlja stvaranje čovjeka šestog dana, kao kulminaciju cijelog stvaranja. Zatim, u drugom, daje nam više detalja vezano za taj događaj.

Postoje dvije osnovne tvrdnje o kontradikciji između ova dva poglavlja. Prva se odnosi na biljni svijet. Postanak 1:1 bilježi da je Bog stvorio vegetaciju trećeg dana. Postanak 2:5 tvrdi da prije nego što je stvoren čovjek, “Nije još bilo na zemlji nikakva poljskog grmlja, i na poljima nije još raslo nikakvo bilje. Jer Gospodin Bog nije još pustio dažda na zemlju. I nije još bilo ljudi da obrađuju zemlju.” Dakle, koji je izvještaj ispravan? Da li je Bog stvorio vegetaciju trećeg dana, prije nego što je stvorio čovjeka (Postanak 1), ili nakon što je stvorio čovjeka (Postanak 2)? Hebrejska riječ za “vegetaciju” se razlikuje u ova dva poglavlja. Postanak 1:11 koristi termin koji se odnosi na vegetaciju uopšte. Postanak 2:5 koristi specifičniji izraz koji se odnosi na poljoprivredu, koja zahtijeva osobu koja je obrađuje, baštovana. Ova poglavlja nisu kontradiktorna. Postanak 1:11 govori o Božijem stvaranju vegetacije uopšte, a Postanak 2:5 o stvaranju vegetacije koju je potrebno obrađivati, a koja nije stvorena prije čovjeka.

Druga tvrdnja o kontradikciji je vezana za životinjski svijet. Postanak 1:24-25 bilježi da je Bog stvorio životinje šesti dan, prije nego što je stvorio čovjeka. Postanak 2:19, u nekim prevodima, kao da bilježi da su stvorene nakon stvaranja čovjeka. Međutim, dobar i vjerodostojan prevod Postanka 2:19-20 kaže: “I dovede Gospodin Bog sve životinje zemaljske i sve ptice nebeske što ih je bio učnio od zemlje pred Adama, da vidi kako će ih nazvati. Kako Adam nazove živa bića, onako će se zvati. Adam nadjenu dakle imena svoj stoci i pticama nebeskim i svima životinjama zemaljskim.” Ovaj tekst ne kaže da je Bog prvo stvorio čovjeka, a zatim životinje te ih doveo njemu. Ovdje kaže: “što ih je bio (već) učinio” (životinje). Ne postoji kontradikcija. Šesti dan, Bog je stvorio životinje, zatim čovjeka, i onda ih doveo njemu, kako bi im čovjek dao imena.

Ako razmotrimo pojedinačno ova dva izvještaja o stvaranju i povežemo ih, vidimo da Bog opisuje slijed postanka u prvom poglavlju, a zatim pojašnjava najvažnije detalje, posebno šestog dana, u drugom. Ne postoji kontradikcija između ovo dvoje, već samo uobičajeni književni način opisa događaja od generalnog prema specifičnom.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Zašto postoje dva različita izvještaja o stvaranju u Postanku 1 i 2?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries