settings icon
share icon
Pitanje

Šta je duhovni rast?

Odgovor


Duhovni rast je proces u kome postajemo više i više kao Isus Krist. Kada povjerujemo u Njega, Duh Sveti započinje proces u kome nas čini sličnijim Isusu, uobličavajući nas prema Njegovoj slici. Duhovni rast je vjerovatno najbolje opisan u 2. Petrovoj 1:3-8, koja nam govori da nas je Njegova božanska snaga "obdarila svime što je potrebno za život i pobožnost”, što je i clij duhovnog rasta. Primijetite da ono što nam je potrebno dolazi “spoznajom Njega”, što je ključ dobijanja svega što nam je potrebno. Naše poznavanje Njega dolazi od Riječi, date nama za prosvjećivanje i rast.

Postoje dva spiska u Galaćanima 5:19-23. Stihovi 19-21 izlistavaju “djela tijela.” Ovo su stvari koje su identifikovale naše živote prije nego što smo došli Kristu za spasenje. Djela tijela su djela koja treba da priznamo, za koje treba da se pokajemo i koja treba, Božijom pomoću, da pobijedimo. Kako doživljavamo duhovni rast, manje i manje će “djela tijela” biti očita u našim žiovtima. Drugi spisak su “plod Duha” (stihovi 22-23). Ovo su stvari koje treba da karakterišu naše živote sad, kad smo iskusili spasenje u Isusu Kristu. Duhovni rast je identifikovan plodom Duha koji bi trebalo da postaje sve očigledniji u vjernikovom životu.

Kada se transformacija spasenja dogodi, duhovni rast započinje. Duh Sveti se nastanjuje u nama (Ivan 14:16-17). Mi smo nova stvorenja u Kristu (2. Korinćanima 5:17). Stara priroda je zamijenjena novom (Rimljanima 6-7). Duhovni rast je doživotni proces koji zavisi od našeg proučavanja i primjene Božije Riječi (2. Timoteju 3:16-17), i hoda u Duhu (Galaćanima 5:16-26). Dok težimo duhovnom rastu, trebalo bi da se molimo Bogu i tražimo mudrost, vezano za oblasti u kojima On želi da duhovno rastemo. Možemo Ga pitati da poveća našu vjeru i poznavanje Njega. Bog želi da mi duhovno rastemo i On nam je dao sve što nam je potrebno da iskusimo duhovni rast. Uz pomoć Duha Svetog, možemo pobijediti grijeh i nepokolebljivo postajati sve sličniji našem Spasitelju, Gospodu Isusu Kristu.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je duhovni rast?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries