settings icon
share icon
Pitanje

Postoji li vrijednost testiranja / popisa / procjene duhovnih darova?

Odgovor


Definitivno je vrijedno pohvale da Božija djeca žude da znaju koji su im duhovni darovi dodijeljeni Duhom Svetim, u svrhu služenja i proslavljanja Boga (2. Timoteju 1:6). U isto vrijeme, Biblija ne navodi da se nečiji duhovni dar(ovi) mogu odrediti ispunjavanjem testa. Mnoge procjene duhovnih darova prvenstveno rade na isti način. Osoba koja ispunjava test jednostavno odgovara na listu tvrdnji ili pitanja. Nakon što su sva pitanja odgovorena, daje se brojčana vrijednost za svaki odgovor, zatim se sabira, i dobijeni broj određuje duhovni dar ili darove. Suprotno tome, Biblija naučava da je Duh Sveti taj koji dodjeljuje duhovne darove po svojoj volji, prema onome kako On izabere da koristi vjernika da služi drugima.

Jedan od problema vezano za test duhovnih darova je taj da, među kršćanima danas, postoji mnogo različitih mišljenja o čitavoj temi o duhovnim darovima, kao što je pitanje koliko ih ima, šta oni zaista znače, da li su neki darovi prestali i da li treba uključiti Kristove darove Njegovoj crkvi (Efežanima 4:11) u listu duhovnih darova. Rijetko su ova pitanja navedena u ovim procjenama. Druga stvar za razmatranje je to da često ljudi sebe vide drugačije nego što ih vide ostali, što može da vodi pogrešnom rezultatu u procjeni nečijih duhovnih darova.

Treći problem pri korištenju ovog pristupa kako bi se odredili duhovni darovi je taj da darovi dolaze od Boga Duhom Svetim i da Duh daje te darove onima koje On odabere (1. Korinćanima 12:7-11). U Ivanu 16:13, Isus obećava vjernicima da će ih Duh Sveti voditi u svu istinu. Prema tome, pošto je Duh Sveti taj koji određuje ko dobija koji dar, On je još više zainteresovan da mi otkrijemo koje od njih imamo, nego što smo to mi sami. Ustvari, naša radoznalost vezano za to koliko smo “nadareni” je mnogo puta motivisana taštinom i mislima o sopstvenoj važnosti. Suprotno tome, želja Duha Svetog je da mi znamo da su naši duhovni darovi dati na korist, kako bismo funkcionisali u tijelu na način koji donosi slavu i čast Ocu.

Ako iskreno tražimo da nas Bog vodi u tome kroz molitvu, slavljenje, proučavanje Božije Riječi, kao i naučavanje Božijih slugu, naši darovi će postati očigledni. Bog nam daje želje naših srca (Psalam 37:4). To ne znači neophodno da nam On daje ono što mi poželimo – nego da On može i da će nam dati i čežnje. On može staviti u naša srca želju da poučavamo, želju da dajemo, želju da molimo, želju da služimo, itd. Kada djelujemo prema ovim čežnjama i zaista se predamo tome da proslavimo Njega korištenjem svojih darova, doći će do pozitivnih rezultata – Kristovo tijelo će biti izgrađeno a Bog će biti proslavljen.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Postoji li vrijednost testiranja / popisa / procjene duhovnih darova?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries