settings icon
share icon
Pitanje

Koji je biblijski pogled na duhovne utvrde?

Odgovor


Riječ utvrde se jednom spominje u Novom zavjetu, kada je Pavle metaforički koristi kako bi opisao kršćansku duhovnu borbu: "Jer ako i živimo u tijelu, ne borimo se po tijelu. Jer oružje naše borbe nije tjelesno nego silno po Bogu za rušenje utvrda" (2. Korinćanima 10:3-4). Ovaj odlomak otkriva sljedeće činjenice o našoj borbi:

1) Naša borba se ne vodi na način na koji se ovaj svijet bori; mi se ne bavimo ovozemaljskim ratnim planom.

2) Naše oružje nije fizičko, jer je naša borba po prirodi duhovna. Umjesto pušaka i tenkova, mi imamo "sve oružje Božije", koje se sastoji od stvari koje imamo "opasavši bokove svoje istinom, i obukavši se u oklop pravde, i obuvši noge, da budete spremni za evanđelje mira! A povrh svega uzmite štit vjere, kojim ćete moći pogasiti sve ognjene strijele đavola! I kacigu spasenja uzmite, i mač Duha, koji je riječ Božja!" (Efežanima 6:14-17).

3) Naša sila dolazi samo od Boga.

4) Božiji plan je da sruši duhovne utvrde.

Koje su to "utvrde" ili "utvrđenja" sa kojima se suočavamo? U sljedećem stihu Pavle tumači ovu metaforu: "Obaramo mudrovanja i svaku oholost koja se podiže protiv spoznanja Boga i zarobljujemo svaki um na pokornost Kristu" (2. Korinćanima 10:5). "Mudrovanja" su filozofije, rasuđivanja i šeme svijeta. "Oholost" ima veze sa bilo čim što je ponos, usredsređenost na čovjeka i samouvjerenost.

Slika je sljedeća: kršćanin, noseći duhovni oklop i svoje duhovno oruže, ide da "zadobije" svijet za Krista, ali uskoro se susreće sa preprekama. Neprijatelj snažno podiže utvrđene garnizone kako bi se pružio otpor Istini i osujetio Božiji plan otkupljenja. Postoje tvrđave ljudskog rasuđivanja, pojačane mnogim prepredenim argumentima pod maskom logike. Postoji zamak strasti, sa gorućim bedemima branjenim požudom, zadovoljstvom i pohlepom. A postoji i vrhunac ponosa, na kojem sjedi ustoličeno ljudsko srce, uživajući u mislima sopstvene izvrsnosti i dovoljnosti.

Neprijatelj je čvrsto utvrđen; ove utvrde su čuvane hiljadama godina, predstavljajući veliki zid otpora prema Istini. Međutim, nijedna od njih ne odvraća kršćanskog ratnika. Koristeći oružje po Božijem izboru, on napada utvrđenja i čudesnom Kristovom silom, zidovi su probijeni, a bedemi grijeha i zabluda su oboreni. Pobjedonosni kršćanin ulazi u ruševine i vodi zarobljenike, kao švo jesu, svake lažne teorije i ljudske filozofije koje su jednom ponosno potvrđivale svoju nezavisnost od Boga.

Ako ovo zvuči kao kad se Jošua borio za Jerihon, u pravu ste. Kako je ta priča dobra ilustracija duhovne istine! (Jošua, 6. poglavlje)

Kada nekome govorimo Evanđelje, to nije jedini put kada se suočavamo sa otporom. Sa demonskim otporom također možemo da se sretnemo u sopstvenim životima, u svojim porodicama i čak u svojim crkvama. Svako ko se borio sa nekom ovisnošću, ponosom ili morao da "bježi od požuda mladosti" zna da su grijeh, nedostatak vjere i svjetski pogled na život zaista "utvrde".

Gospod gradi svoju crkvu i "vrata paklena neće je nadvladati" (Matej 16:18). Ono što je nama potrebno su duhovni ratnici, potpuno predani volji Gospoda nad vojskama, koji će koristiti duhovno oružje koje je On obezbijedio. "Jedni se hvale kolima, drugi konjima, a mi imenom Gospoda svojega." (Psalam 20:7)

EnglishVrati se na bosansku stranu

Koji je biblijski pogled na duhovne utvrde?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries