settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o duhovnoj borbi?

Odgovor


Postoje dvije primarne greške kada se radi o duhovnoj borbi: prenaglašavanje i potcjenjivanje. Neki, za svaki grijeh, svaki konflikt i problem, krive demone koje treba istjerivati. Drugi potpuno ignorišu duhovno kraljevstvo i činjenicu da nam Biblija govori da je naša borba protiv duhovnih sila. Ključ ka uspješnoj duhovnoj borbi je da nađemo biblijski balans. Isus je ponekad istjerivao demone iz ljudi, a nekad ih iscjeljivao bez pominjanja demona. Apostol Pavle poučava Kršćane da vode rat protiv grijeha u njima samima (Rimljanima 6) i da ga vode protiv zlog (Efežanima 6:10-18).

Efežanima 6:10-12 izjavljuju: “Ubuduće budite jaki u Gospodinu i njegovoj silnoj moći! Obucite se u bojnu opremu Božju da se mognete suprotstaviti đavolskim napadima! Jer naša borba nije protiv krvi i tijela, nego protiv Poglavarstava, protiv Vlasti, protiv Vrhovnika ovoga mračnog svijeta: protiv zlih duhova koji borave u nebeskim prostorima." Ovaj tekst nas uči nekim ključnim istinama: Mi jedino možemo biti jaki u Gospodnjoj sili, Božije oružje je to koje nas štiti i naša borba je protiv duhovnih slia zla u svijetu.

Silan primjer jakog u Gospodnjoj sili je Mihael, arkanđeo, u Judi 9. On, koji izgleda da je bio najmoćniji od svih Božijih anđela, nije ukorio Sotonu u svojoj snazi, nego je rekao: “Neka bi ti Gospodin zapovjedio da ušutiš!” Otkrivenje 12:7-8 bilježi da će u posljednja vremena Mihael pobijediti Sotonu. Ipak, kada se radi o njegovom konfliktu sa Sotonom, ukorio ga je u Božijem imenu i autoritetu, a ne u svom sopstvenom. Samo kroz odnos sa Isusom Kristom, Kršćani imaju bilo kakav autoritet nad Sotonom i njegovim demonima. Samo u Njegovom imenu naš ukor ima ikakvu moć.

Efežanima 6:13-18 nam daje opis duhovnog oružja koje nam Bog daje. Treba da stojimo čvrsto opasani istinom, obučeni u oklop pravednosti, obuveni u evanđelje mira, sa štitom vjere, kacigom spasenja, mačem Duha i molitvom u Duhu. Šta ovi dijelovi duhovnog oružja pretstavljaju u duhovnoj borbi? Mi treba da govorimo istinu protiv Sotonskih laži. Treba da se odmaramo u činjenici da smo prozvani pravednima zbog Kristove žrtve za nas. Treba da objavljujemo evanđelje bez obzira na koliki otpor da nailazimo. Ne treba da se kolebamo u svojoj vjeri, bez obzira koliko smo jako napadnuti. Naša krajnja odbrana je sigurnost našeg spasenja koju imamo, sigurnost koju ni jedna duhovna sila ne može oduzeti. Naše odbrambeno oružje je Riječ Božija, a ne naše sopstveno mišljenje ili osjećanja. Mi treba da slijedimo Isusov primjer kad je u pitanju prepoznavanje da su neke duhovne pobjede moguće samo kroz molitvu.

Isus je naš krajnji primjer kada se radi o duhovnoj borbi. Pogledajte kako je On podnio direktan napad od Sotone, kad ga je ovaj iskušavao u pustinji (Matej 4:1-11). Na svako iskušenje je odgovorio na isti način – riječju “Pisano je”. Isus je znao da je Riječ živog Boga najsilnije oružje protiv iskušenja djavola. Ako je On sam koristio Riječ da odbije djavola, da li se mi usudjujemo da koristimo išta manje?

Krajnji primjer kad se ne treba upuštati u duhovnu borbu je sedam Skevinih sinova. "Neki Židovi, koji su naokolo obilazili i zakljinjali zle duhove, pokušaše nad opsjednutima zvati ime Isusovo ovim riječima: ‘Zaklinjem vas Isusom koga Pavao navješćuje!’ Bilo je sadam sinova nekoga Skeve, velikoga židovskoga svećenika, koji su to činili. Ali im zli duh odvrati: ‘Isusa poznajem, i znam tko je Pavao. A tko ste vi?’ I opsjednuti nasrnu na njih, sve ih nadvlada i toliku silu iskali na njima da goli i izranjeni pobjegoše iz one kuće." (Djela 19:13-16). Sedam Skevinih sinova je koristilo Isusovo ime. To nije dovoljno. Oni nisu imali odnos sa Isusom; prema tome, njihove riječi su bile bez ikakve sile i autoriteta. Sedam Skevinih sinova se oslanjalo na metod. Nisu se oslanjali na Isusa kao svog Gospoda i Spasitelja i nisu koristili Riječ Božiju u svojoj duhovnoj borbi. Kao rezultat, primili su ponižavajuće batine. Neka naučimo iz njihovog lošeg primjera i vodimo duhovnu borbu kako Biblija poučava.

Da sažmemo, koji su ključevi za uspjeh u duhovnoj borbi? Prvo, treba da se oslanjamo na Božiju silu, a ne na svoju. Drugo, treba da korimo u Isusovo ime, a ne u svoje. Treće, treba da zaštitimo sebe potpunim oklopom Božijim. Četvrto, bitku borimo mačem Duha – Riječju Božijom. Konačno, treba da zapamtimo da, dok se borimo u duhovnoj borbi protiv Sotone i njegovih demona, nije svaki grijeh ili problem demon koji treba da bude ukoren.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta Biblija kaže o duhovnoj borbi?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries