settings icon
share icon
Pitanje

Zašto je Bog stavio drvo poznanja dobra i zla u Edenski vrt?


Bog je stavio drvo poznanja dobra i zla u Edenski vrt da bi dao Adamu i Evi slobodnu volju da izaberu hoće li ga poslušati ili ne. Oni su bili slobodni da rade sve što su htjeli, osim da jedu sa tog drveta. Postanak 2:16,17 kaže: “Jahve, Bog, zapovjedi čovjeku: ‘Sa svakoga stabla u vrtu slobodno jedi, ali sa stabla spoznaje dobra i zla da nisi jeo! U onaj dan u koji s njega okusiš, zacijelo ćeš umrijeti!’” Da Bog nije dao Adamu i Evi izbor, oni bi u suštini bili roboti, koji jednostavno rade ono za šta su programirani. Stvoreni su da budu “slobodna” bića, sposobna da donose odluke, da izaberu između dobra i zla. Kako bi Adam i Eva bili istinski slobodni, morali su da imaju izbor.

Nije postojalo ništa suštinski zlo vezano za to drvo ili njegove plodove. Malo je vjerovatno da bi probanje tih plodova dalo Adamu i Evi neko veće znanje. Čin neposlušnosti je ono što im je otvorilo oči za zlo. Njihov grijeh neposlušnosti prema Bogu je donio grijeh i zlo u cijeli svijet i u njihove živote. Kušanje tog ploda, kao čin neposlušnosti protiv Boga, je bio ono što je Adamu i Evi dalo poznanje zla (Postanak 3:6,7).

Bog nije želio da Adam i Eva zgriješe. Znao je unaprijed koji bi rezultat toga bio. Znao je da će oni zgriješiti i uvući zlo, patnju i smrt u svijet. Zašto je, onda, dozvolio sotoni da ih kuša? Zato da bi ih naveo da donesu izbor. Adam i Eva su izabrali, svojom slobodnom voljom, da ne poslušaju Boga i da jedu zabranjeni plod. Rezultati – zlo, grijeh, patnja, bolest i smrt – su zarazili svijet od tada. Njihova odluka je ono što je naposljetku dovelo do smrti Isusa Krista na križu i prolivanja Njegove krvi za nas. Kroz vjeru u Njega možemo biti slobodni od posljedica grijeha i, na kraju, biti slobodni od grijeha samog. Neka nam riječi apostola Pavla, iz Poslanice Rimljanima 7:24,25, odjekuju u ušima: “Jadan ti sam ja čovjek! Tko će me izbaviti od ovoga smrtonosnoga tijela? Hvala Bogu po Isusu Kristu, Gospodinu našemu!”

EnglishVrati se na bosansku stranu

Zašto je Bog stavio drvo poznanja dobra i zla u Edenski vrt?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries