settings icon
share icon
Pitanje

Šta je spasenje? Koja je kršćanska doktrina spasenja?

Odgovor


Spasenje je oslobođenje od opasnosti ili patnje. Spasiti znači osloboditi ili zaštititi. Riječ nosi ideju pobjede, zdravlja ili zaštite. Ponekad, Biblija koristi riječ spašen ili spasenje, kako bi uputila na trenutno, fizičko izbavljenje, kao što je Pavlovo izbavljenje iz zatvora (Filipljani 1:19).

Češće, riječ “spasenje” se odnosi na vječno, duhovno oslobođenje. Kad Pavao kaže čuvaru tamnice u Filipima šta treba da uradi kako bi bio spašen, on govori o njegovoj vječnoj sudbini (Djela 16:30-31). Isus poistovjećuje spasenje sa ulaskom u Kraljevstvo Božije (Matej 19:24-25).

Od čega smo mi spašeni? U kršćanskoj doktrini spasenja, spašeni smo od “gnjeva”, što znači od Božijeg suda grijeha (Rimljanima 5:9; 1. Solunjanima 5:9). Naš grijeh nas je odvojio od Boga, a posljedica grijeha je smrt (Rimljanima 6:23). Biblijsko spasenje se odnosi na naše oslobođenje od posljedica grijeha i stoga uključuje uklanjanje grijeha.

Ko spašava? Samo Bog može ukloniti grijeh i osloboditi nas od njegove kazne (2. Timoteju 1:9; Titu 3:5).

Kako Bog spašava? Po kršćanskoj doktrini spasenja, On nas je izbavio kroz Krista (Ivan 3:17). Konkretno, Isusova smrt na križu i potom uskrsnuće, je bilo ono kroz šta je postignuto spasenje (Rimljani 5:10; Efežani 1:7). Pismo jasno kaže da je spasenje dar milosti od Boga, koji je nezaslužen (Efežani 2:5, 8) i dostupan samo kroz vjeru u Isusa Krista (Djela 4:12).

Kako primamo spasenje? Spašeni smo po vjeri. Prvo, moramo čuti Evanđelje – dobru vijest o Isusovoj smrti i uskrsnuću (Efežani 1:13). Zatim, moramo vjerovati – potpuno se pouzdati u Gospoda Isusa (Rimljanima 1:16). Ovo uključuje pokajanje, promjenu uma u vezi sa grijehom i Kristom (Djela 3:19) i prizivanje Gospodnjeg imena (Rimljani 10:9-10, 13).

Definicija kršćanske doktrine spasenja bi bila: “Oslobođenje, milošću Božijom, od vječne kazne za grijeh, koje je zagarantovano onima koji vjerom prihvate Božije uslove pokajanja i vjeru u Gospoda Isusa”. Spasenje je dostupno samo u Isusu (Ivan 14:6; Djela 4:12) i ovisi samo o Bogu za proviđanje, sigurnost i zaštitu.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je spasenje? Koja je kršćanska doktrina spasenja?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries