settings icon
share icon
Pitanje

Koji je najbolji dokaz/argument inteligentnog dizajna?

Odgovor


Savremeni naučni uvid je otkrio zapanjujući dokaz za inteligentni dizajn, u raznim disciplinama, od biologije do astronomije, od fizike do kosmologije. Svrha ovog članka je da rezimira neke od glavnih argumenata.

Koji je najbolji dokaz/argument za inteligentni dizajn? – prema biologiji

Skorijih godina, William Dembski je razvio metodologiju koja je postala poznata kao "obrazložavajući filter", način na koji se može donijeti zaključak o dizajnu, iz fenomena prirode u pojedinim živućim organizmima. Ovaj filter se sastoji od tri da/ne pitanja koja vode proces odlučivanja o određivanju da li dati fenomen može da se pripiše inteligentnom povremenom djelovanju. Na osnovu njega, ako su neki događaj, sistem ili objekat proizvod inteligencije, onda će:
1. Biti zavisan
2. Biti složen
3. Pokazivati nezavisno određeni obrazac

Prema tome, kako bismo bili sigurni da je dati fenomen proizvod inteligentnog dizajna, on ne može biti nešto što uobičajeno neophodno proizlazi iz zakona prirode, niti može biti proizvod slučajnosti. Prema Dembskom, ovaj filter objašnjenja naglašava najvažniji kvalitet inteligentno dizajniranih sistema, naime, određene složenosti. Drugim riječima, sama složenost nije dovoljna da ukaže na djelo inteligentnog agenta; ona također mora da odgovara nezavisno određenim obrascima.

Među najuvjerljivijim dokazima za dizajn u području biologije je otkriće digitalne informacije svojstvene živim ćelijama. Kako se ispostavlja, biološke informacije sadrže kompleksni, neponavljajući niz koji je usko povezan sa funkcionalnim ili komunikacijskim zahtjevima koje obavljaju. Ovakve sličnosti dijelom objašnjavaju Dawkinsonovo opažanje da je "mašinski kod gena nevjerovatno sličan kompjuteru". Šta mi treba da uradimo od ove sličnosti između informacijskog softvera – neospornog proizvoda svjesne inteligencije – i informacijskog niza pronađenog u DNK i drugim važnim biološkim molekulima?

Koji je najbolji dokaz/argument za inteligentni dizajn? – prema fizici

U fizici, koncept usklađenosti svemira daje dalju podršku zaključku o dizajnu. Ovaj koncept se odnosi na jedinstveno svojstvo našeg univerzuma, po kojem se opaža da su fizičke konstante i zakoni uravnoteženi "do tančina" kako bi se omogućila pojava složenog života. Stepen u kojem konstante fizike moraju da odgovaraju preciznim kriterijima je takav da su brojni agnostički naučnici zaključili da zaista postoji neka vrsta uzvišene svrhe iza kosmičke arene. Britanski astrofizičar Fred Hoyle piše: "Zdravorazumsko tumačenje činjenica sugeriše da se super intelekt igrao sa fizikom, kao i sa hemijom i biologijom, i da ne postoje slijepe sile u prirodi vrijedne spomena. Brojevi koje neko izračunava na osnovu činjenica mi djeluju tako nenadmašno, da ovaj zaključak skoro ni ne dovode u pitanje".

Jedan primjer preciznog podešavanja je brzina širenja svemira. Ova vrijednost mora da bude pažljivo uravnotežena, preciznošću od jedan naspram 1055. Ako bi se svemir širio prebrzo, materija bi se širila prebrzo za formiranje zvijezda, planeta i galaksija. AKo bi se svemir širio presporo, brzo bi se raspao, prije formiranja zvijezda.

Osim toga, omjer elektromagnetske sile prema gravitaciji mora da bude precizno uravnotežen do stepena jedan naspram 1040. Ako bi se ova vrijednost malo povećala, sve zvijezde bi bile najmanje 40% teže od sunca. To bi značilo da bi zvjezdana sagorijevanja bila prebrza i previše neravnomjerna da podrže kompleksan život. Kad bi se ova vrijednost malo smanjila, sve zvijezde bi bile najmanje 20% lakše od sunca. To bi ih učinilo nesposobnima za proizvodnju teških elemenata, neophodnih za održavanje života.

Koji je najbolji dokaz/argument za inteligentni dizajn? – prema kosmologiji

Uz savremena otkrića na polju kosmologije, koncept konačnog početka svemira je skoro neupitno dokazan. Kalam argument tvrdi da:
1. Sve što počinje da postoji ima uzrok van sebe.
2. Svemir ima početak postojanja.
3. Stoga, svemir ima uzrok van sebe.

Prema tome, iz podataka se čini da prvobitni uzrok koji nije uzrokovan postoji van četiri dimenzije prostora i vremena, koji posjeduje vječne, lične inteligentne osobine, kako bi posjedovao sposobnost namjernog dovođenja prostora, materije – i zaista čak i samog vremena – u postojanje.

Koji je najbolji dokaz/argument za inteligentni dizajn? – zaključak

Ovaj članak je samo kratki pregled nekih od ključnih elemenata uključenih u zaključak o dizajnu. Njegova svrha je da pokaže širok spektar podrške za inteligentni dizajn, iz raznih disciplina, uključujući biologiju, fiziku i kosmologiju.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Koji je najbolji dokaz/argument inteligentnog dizajna?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries