settings icon
share icon
Pitanje

Kako Bog dodjeljuje duhovne darove? Da li će mi dati duhovni dar koji zatražim od njega?

Odgovor


Rimljanima 12:3-8 i 1. Korinćanima 12 pojašnjavaju da je svakom kršćaninu dat duhovni dar prema Božijem izboru. Duhovni darovi su dati radi poučenja Kristovog tijela (1. Korinćanima 12:7, 14:12). Tačno vrijeme davanja ovih darova nije specifično navedeno. Većina pretpostavlja da su duhovni darovi dati prilikom duhovnog rođenja (trenutka spasenja). Međutim, postoje neki stihovi koji nagovještavaju da Bog i kasnije daje duhovne darove. Stihovi u 1. Timoteju 4:14 i 2. Timoteju 1:6 se odnose na dar koji je Timotej primio u vrijeme kad je određen za službu “na temelju proročanskih izjava”. Ovo najvjerovatnije govori o tome da je jedan od starješina prilikom Timotejevog uvođenja u službu govorio o duhovnom daru koji je Timotej trebalo da ima, kako bi omogućio njegovu buduću službu.

Takođe nam je rečeno u 1. Korinćanima 12:28-31 i u 1. Korinćanima 14:12-13 da je Bog taj (ne mi) koji bira te darove. Ovi odlomci također govore da neće svi imati isti dar. Pavao govori korintskim vjernicima da ako čeznu i žude za duhovnim darovima, trebalo bi da teže ka onima koji su za pouku, kao što je proroštvo (govoriti Božiju Riječ za izgradnju drugih). Zašto bi im Pavao rekao da snažno žele “veće” darove, ako im je već dato sve što je trebalo i ako nije više bilo mogućnosti da zadobiju te veće darove? To bi moglo da vodi nekoga da vjeruje da čak kao što je Solomon tražio mudrost od Boga kako bi bio dobar vladar nad Božijim narodom, tako će nam Bog garantovati one darove koji su nam potrebni, kako bismo više mogli da služimo njegovoj crkvi.

I pored toga, i dalje važi činjenica da se ovi darovi raspoređuju prema Božijem izboru, ne našem. Da je svaki Korinćanin snažno žudio za određenim darom, kao što je proroštvo, Bog ga ne bi svima dao samo zbog njihove velike želje. Da je tako, ko bi onda služio u svim drugim funkcijama u tijelu Kristovom?

Jedna stvar je sasvim jasna – kad Bog da neku zapovijed, On nam da i snagu za njeno izvršavanje. Ako nam Bog zapovijeda da nešto radimo (kao što je svjedočenje, ljubav prema onima koje je teško voljeti, činjenje učenicima narode, itd.), On će nas osposobiti za to. Neki možda nisu talentovani za evangelizaciju kao neki drugi, ali Bog zapovijeda svim kršćanima da svjedoče i stvaraju učenike. (Matej 28:18-20; Djela 1:8). Svi smo mi pozvani da evangeliziramo, bilo da imamo duhovni dar evangelizacije, ili ne. Odlučan kršćanin koji teži da nauči Riječ i razvije svoju sposobnost da pouči može da postane bolji učitelj od onih koji imaju duhovni dar poučavanja, ali ga zanemare.

Da li su nam duhovni darovi dani kad primimo Krista ili se oni razvijaju kroz naš hod sa Bogom? Oboje je tačno. Obično duhovne darove dobijemo prilikom spasenja, ali također treba da se razvijaju kroz duhovni rast. Može li se slijediti želja u tvom srcu i razviti se u duhovni dar? Da li možeš da težiš određenim duhovnim darovima? Izgleda da 1. Korinćanima 12:31 govori da je ovo moguće: “Čeznite za većim darovima!”. Možeš tražiti duhovni dar od Boga i biti gorljiv za njim, time sto ćes tražiti da se razvijaš u tom prodručju. U isto vrijeme, ako nije Božija volja, nećeš primiti određeni dar, bez obzira koliko snažno žudiš za njim. Bog je beskrajno mudar i On zna kroz koje darove ćeš biti naproduktivniji za Njegovo Carstvo.

Bez obzira koliko darova imamo, svi smo mi pozvani da razvijemo nekoliko oblasti koje su navedene na listi duhovnih darova: da budemo gostoprimljivi, da pokažemo djela milosti, da služimo jedan drugom, da evangeliziramo, itd. Kako budemo težili da služimo Bogu iz ljubavi, sa ciljem da izgrađujemo drugog za Njegovu slavu, On će donijeti slavu Svom imenu, dati da Crkva raste i nagraditi nas (1. Korinćanima 3:5-8, 12:31–14:1). Bog je obećao da ako On bude sva naša radost, ispuniće nam želje srca (Psalam 37:4-5). To sasvim sigurno uključuje pripremu da mu služimo na način koji će nam dati životni smisao i zadovoljstvo.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Kako Bog dodjeljuje duhovne darove? Da li će mi dati duhovni dar koji zatražim od njega?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries