settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o tome kako biti dobar roditelj?

Odgovor


Roditeljstvo može biti težak i izazovan izlet, ali u isto vrijeme može biti najzahvalnija i najispunjenija uloga koju ćemo ikada imati. Biblija ima mnogo da kaže o načinu na koji ćemo uspjesno odgojiti svoju djecu da budu Božiji ljudi. Prva stvar koju moramo da ih naučimo je istina o Božijoj riječi.

Pored ljubavi prema Bogu i toga da smo primjer pobožnosti predavajući sebe njegovim naredbama, mi treba da obratimo posebnu pažnju na zapovijed u Ponovljenom zakonu 6:7-9, koja se odnosi na učenje naše djece da rade isto tako. Ovaj odlomak naglašava prirodu takvih instrukcija. Treba da se sprovodi uvijek, kod kuće, na putu, po noći i ujutro. Biblijska istina treba da bude temelj u nasim domovima. Prateći principe ovih komandi, mi učimo našu djecu da slavljenje Boga treba da bude konstantno, a ne rezervisano za nedjelju ujutro i večernje molitve.

Iako nasa djeca nauče puno iz direktnog učenja, ona takodjer uče mnogo više posmatrajući nas. Zato moramo biti pazljivi u svemu sto činimo. Mi prvo moramo da prepoznamo ulogu koju nam je Bog dao. Muževi i žene treba da se medjusobno postuju i da budu podlozni jedno drugom (Efezanima 5:21). U isto vrijeme, Bog je ustanovio poredak u autoritetu, kako bi odrzao red. “Ali hoću da znate da je Krist glava svakome čovjeku, da je čovjek glava ženi i da je Bog glava Kirstu.” (Korinćani 11:3) Znamo da Krist nije inferioran prema Bogu, kao što žena nije inferiorna prema svom mužu. Bog ipak prepoznaje da bez podložnosti autoritetu nema reda. Muževljeva odgovornost kao glave porodice je da voli svoju ženu kao što voli svoje tijelo, na isti požrtvovani način na koji je Krist volio crkvu (Efežani 5:25-29).

Kao odgovor na vodjstvo sa ljubavlju, ženi nije teško da se podloži autoritetu svoga muža (Efežani 5:24; Kološani 3:18). Njena glavna odgovornost je da voli i poštuje svoga muža, živi u mudrosti i čestitosti i brine o svom domu (Titu 2:4,5). Ženama po prirodi više leži da odgajaju nego muškarcima, jer su stvorene da budu primarni odgojitelji njihove djece.

Disciplina i upućivanje su integralni dio roditeljstva. Izreke 13:24 kazu: “Tko štedi šibu, mrzi na sina svog, a tko ga ljubi, na vrijeme ga opominje.” Djeca koja odrastu u domovima bez discipline se osjećaju neželjeno i bezvrijedno. Njima nedostaje pravac i samokontrola, a dok odrastaju bune se i imaju malo ili nimalo poštovanja prema bilo kakvom autoritetu, uključujući Božiji. “Kažnjavaj sina svoga dok ima nade, ali ne idi za tim da ga ubiješ.” (Izreke 19:18) U isto vrijeme, disciplina mora da bude balansirana ljubavlju, ili će dijete možda odrasti ozlojeđeno, obeshrabreno i buntovno (Kološanima 3:21). Bog zna da je disciplina bolna kada do nje dodje (Hebrejima 12:11), ali ako je praćena upustvima sa ljubavlju, veoma je djelotvorna za dijete. “A vi, očevi, ne ogorčujte djece svoje, već ih odgajajte stegom i opomenom Gospodnjom!” (Efežanima 6:4)

Vazno je uključiti djecu u crkvenu porodicu i službu, dok su mladi. Redovno odlaziti u crkvu u kojoj se vjeruje u Bibliju (Hebrejima 10:25), omogućiti im da prisustvuju vašem proučavanju Riječi i proučavati Riječ sa njima. Razgovarajte sa njima o svijetu oko njih, dok hodaju kroz život i naučavajte ih o slavi Božijoj kroz svakodnevne stvari. “Upućuj dijete prema njegovu putu, pa kad i ostari, neće odstupiti od njega.” (Izreke 22:6) Suština dobrog roditeljstva je u odgajanju djece koja ce pratiti primjer u poslušnosti i slavljenju Gospoda.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta Biblija kaže o tome kako biti dobar roditelj?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries