settings icon
share icon
Pitanje

Koji je ključ za djelotvornu molitvu?

Odgovor


Svi toliko žele da njihove molitve budu "djelotvorne" da, kada se fokusiramo na "rezultate", izgubimo iz vida nevjerovatnu privilegiju koju imamo u molitvi. To da ljudi poput nas mogu da razgovaraju sa Stvoriteljem svemira je samo po sebi nevjerovatna stvar. Čak je još više zapanjujuća činjenica da nas On čuje i djeluje u našu korist! Prva stvar koju treba da razumijemo o djelotvornoj molitvi je da je naš Gospod i Spasitelj Isus Krist morao da trpi i umre na križu da bi učinio samo i mogućim da mi pristupimo tronu milosti, kako bismo slavili i molili se (Hebrejima 10:19-25).

Iako Biblija u velikoj mjeri pruža vođstvo o tome kako možemo da produbimo svoju komunikaciju sa Stvoriteljem, djelotvorna molitva više zavisi od onog koji se moli, nego od toga "kako" se moli. Zaista, Pismo kaže: "Mnogo postiže ustrajna molitva pravednika" (Jakov 5:16) i da "su oči Gospodinove upravIjene na pravednike, i uši njegove slušaju molitvu njihovu" (1. Petrova 3:12; Psalam 34:15) i, ponovo, "molitva mu je pravednika ugodna" (Izreke 15:8). Molitva je spasila pravednog Daniela iz lavovske jame (Daniel 6:11), a u pustinji je Božiji izabrani narod imao korist od Mojsijevog ispravnog stajanja pred Bogom (Izlazak 16–17). Istrajne i ponizne molitve nerodne Hane su rezultovale prorokom Samuelom (1. Samuelova 1:20), a molitve apostola Pavla su čak prouzrokovale zemljotres (Djela 16:25-26). Jasno je da strastvene molitve Božije pravedne djece mogu mnogo da postignu (Brojevi 11:2).

Naše molitve treba da budu u skladu sa Božijom voljom. "I ovo je pouzdanje, koje imamo prema njemu, da nas usliši, ako što molimo po volji njegovoj." (1. Ivanova 5:14-15) Molitva po Njegovoj volji je u suštini molitva u skladu sa onim što Bog želi, a Njegovu volju možemo da vidimo otkrivenu u Pismu. I ako ne znamo šta da se molimo, Pavle nas podsjeća da kao djeca Božija možemo da se oslonimo na Duha Svetog da zastupa za nas, jer on "po volji Božjoj moli se za svete" (Rimljanima 8:27). A kako Božiji Duh zna Božiji um, Njegove molitve su uvijek u skladu sa voljom Oca.

Osim toga, molitva je nešto što bi vjernici trebalo da rade "bez prestanka" (1. Solunjanima 5:17). Na primjer, u Luki 18:1 nam je rečeno da se molimo istrajno i da "nikad ne posustanemo". Također, kada iskažemo svoje molbe Bogu, treba da se molimo sa vjerom (Jakov 1:5; Marko 11:22-24), sa zahvalnošću (Filipljanima 4:6), u duhu opraštanja drugima (Marko 11:25), u Kristovo ime (Ivan 14:13-14) i, kao što je gore navedeno, srcem koje je ispravno pred Bogom (Jakov 5:16). Snaga naše vjere, a ne dužina naših molitava, je ta koja je ugodna onome kome se molimo, tako da ne treba da impresioniramo Boga svojom rječitošću ili inteligencijom. Na kraju krajeva, On zna naše potrebe i prije nego što ga zamolimo (Matej 6:8).

Također, treba da budemo sigurni da nemamo nepriznat grijeh u svojim srcima kada se molimo, jer bi to zasigurno bila prepreka djelotvornoj molitvi. "Ne, zlodjela vaša rastavljaju vas s Bogom vašim, grijesi vaši zaklonili su lice njegovo od vas, da ne čuje." (Izaija 59:2; Psalam 66:18) Na sreću," Ako priznajemo grijehe svoje, vjeran je i pravedan, da nam oprosti grijehe i očisti nas od svake nepravde" (1. Ivanova 1:9).

Još jedna zapreka djelotvornoj komunikaciji sa Bogom je molitva iz sebičnih želja i pogrešnih motiva. "Molite, i ne primate, jer zlo molite, da u nasladama svojim trošite." (Jakov 4:3) Odbijanje Božijeg poziva ili ignorisanje Njegovog savjeta (Izreke 1:24-28), slavljenje idola (Jeremija 11:11-14) ili zatvaranje uha za vapaj siromašnih (Izreke 21:13) su dodatne prepreke za djelotvoran molitveni život.

Djelotvorna molitva je način da osnažimo svoj odnos a svojim Ocem na nebu. Kada proučavamo i slušamo Njegovu Riječ, i kada želimo da mu ugodimo, isti Bog koji je učinio da sunce stane na Jošuinu molitvu (Jošua 10:12-13) poziva nas da smjelo dođemo pred tron milosti i molimo se sa sigurnošću da će On da pruži svoju milost i pomogne nam u vremenima potrebe (Hebrejima 4:16).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Koji je ključ za djelotvornu molitvu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries