settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu da budem djelotvoran svjedok za Krista u izgubljenom svijetu?

Odgovor


"Svjedok" je neko ko potvrđuje činjenice, tako da bi neko bio djelotvoran svjedok za Krista, mora najprije da ga poznaje. Apostol Ivan govori o tome u 1. Ivanovoj 1:1-3, kada kaže "... što smo vidjeli očima svojim, što razmotrismo i ruke naše opipaše o riječi života". Danas, mi koji smo iskusili novi život u Kristu dajemo izvještaj o Njegovoj ljubavi i oproštenju, verbalno i načinom na koji živimo svoje živote. To je svjedočenje. Kako bismo bili djelotvorni u tome, treba da imamo na umu nekoliko osnovnih stvari:

1) PREDMET našeg svjedočenja je Isus Krist. Pavle je definisao Evanđelje kao smrt, pokop i uskrsnuće Isusa Krista (1. Korinćanima 15:1-4). Ako ne objasnimo Kristovu žrtvu, nismo zaista podijelili Evanđelje (vidi također 1. Korinćanima 2:2 i Rimljanima 10:9-10.). Važan dio ove teme je činjenica da je On jedini put za spasenje, ne samo jedan od mnogih. "Ja sam put i istina i život: nitko ne dolazi k Ocu, osim po meni." (Ivan 14:6)

2) SILA našeg svjedočenja je Duh Sveti. Duh je taj koji je mijenja nečiji život (Titu 3:5), a promijenjen život je očit svima. Dok svjedočimo, trebalo bi da provedemo mnogo vremena u molitvi, ispunjavajući se silom Duha, kako bi naše svjetlo moglo da svijetli na takav način da drugi prepoznaju Božiju silu u nama (Matej 5:16).

3) VRIJEDNOST našeg svjedočenja će se pokazati u načinu na koji živimo svoje živote. Filipljanima 2:15 nam postavlja ovaj cilj: "Da budete besprijekorni i bezazleni, djeca Božja bez mane usred roda nevaljaloga i pokvare noga, u kojemu svijetlite kao zvijezde u svijetu". Djelotvoran kršćanski svjedok će živjeti svoj život bez zamjerke u snazi Duha Svetoga, čiji će plod pokazivati kada ostaje u Kristu (Ivan 15:1-8; Galaćanima 5:22-23).

I vjerovatno ono što je najvažnije, moramo da budemo dovoljno upoznati sa Pismom kako bismo mogli tačno i dosljedno da izložimo Evanđelje drugima. "Budite uvijek spremni na odgovor svakome, koji od vas zatraži račun o nadi, koja je u vama." (1. Petrova 3:15) Biti uvijek spreman znači ustrajno proučavanje Biblije, pamćenje stihova i molitva da Bog da prilike za razgovor sa onima čija je srca pripremio da čuju Njegovu poruku spasenja.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Kako mogu da budem djelotvoran svjedok za Krista u izgubljenom svijetu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries