settings icon
share icon
Pitanje

Da li su djeca uvijek blagoslov od Boga?

Odgovor


Pismo je veoma jasno u tome da je Bog prisutan u stvaranju svakog ljudskog života. Najživopisniji prikaz ovoga vidimo u Psalmu 139:13-18. Činjenica da je Bog suvereno nadzirao Davidovo stvaranje je prouzrokovala da ga on slavi. David je također istakao činjenicu da je Bog isplanirao detalje njegovog života prije vječnosti. U Jeremiji 29:11 On potvrđuje Davidove misli: "Jer ja znam, koje misli nosim za vas, govori Gospod: 'Odluke su na spasenje, a ne na nesreću, da vam dadnem budućnost punu ufanja.'" Naravno, ovo dovodi do dobrog pitanja. Šta je sa onom djecom koja su začeta silovanjem ili vanbračno? Roditelj ili roditelji koji su odgovorni za to dijete možda ne "osjećaju" da je to dijete blagoslov od Boga, ali to kako je ono začeto ne znači da Bog nije suvereno nadzirao njegovo formiranje u utrobi, o čemu David govori. Bog ima plan i svrhu za svaku osobu koja je začeta, bez obzira na koji način se desilo to začeće. Da to nije tako, Pismo ne bi tako reklo. U Novom zavjetu čitamo da nas Bog toliko mnogo voli, da je poslao svog Sina da umre za nas (Ivan 3:16).

Ova ljubav je ista ona koja je poticala Spasitelja da uči učenike Božijoj Riječi i da pokaže Božiju ljubav za nas svojom smrću i uskrsnućem (1. Ivanova 4:7-8). Nema kraja Božijoj ljubavi prema nama i želji da nas blagoslovi. Jedna od Njegovih namjera pri stvaranju čovjeka je da on ima zajedništvo s Njim. Prva Ivanova 4 nam govori da jednom kada prepoznamo Božiju ljubav, ona nas osposobljava da volimo druge. Da li ćemo gledati na svako dijete kao na blagoslov od Boga zavisi od toga da li na njega gledamo kako ga Bog gleda. Kada gledamo na svako dijete Božijim očima, ne postavlja se pitanje da li je svako od njih blagoslov od Njega. Ako to dijete gledamo očima grijeha, onda možemo da sumnjamo u taj blagoslov, jer se fokusiramo na stvorenje, a ne na Stvoritelja.

Božija je želja da se svako dijete rodi prema Njgovom planu za nas, a to je u braku. Kada je dijete rođeno van braka, to ne isključuje Božiju ljubav i brigu za njega. U Psalmu 139:17 David je zaključio da su Božije misli za Njegov narod zaista dobre i nebrojene. Najpraktičnija primjena ovoga se vidi u Kristovom rodoslovlju u Mateju 1. U toj listi imena prepoznajemo one koji su pali na neki način i one koji su rođeni vanbračno ili u grijehu. To nije poremetilo ispunjenje Božije Riječi, niti dolazak Spasitelja.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li su djeca uvijek blagoslov od Boga?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries