settings icon
share icon
Pitanje

Šta je teorija dizajna Inteligencijom?


Teorija dizajna Inteligencijom kaže da su uzroci inteligencijom neophodni da objasne kompleksne strukture biologije, bogate informacijama, i da je te uzroke moguće empirijski otkriti. Pojedine biološke karakteristike ne odgovaraju standardnoj Darwin-ovoj teoriji slučajnosti, jer one djeluju kao da ih je neko dizajnirao. Pošto dizajn logički vodi ka inteligentnom dizajneru, postojanje dizajna se postavlja kao dokaz za dizajnera. Postoje tri primarna argumenta u teoriji dizajna Inteligencijom: 1) kompleksnost koja se ne može reducirati, 2) specifična kompleksnost i 3) antropogeni princip.

Kompleksnost koja se ne može reducirati je definisana kao „...jedan sistem koji je sastavljen od nekoliko dobro uklopljenih interaktivnih dijelova koji doprinose osnovnoj funkciji, gdje uklanjanje bilo kojeg dijela prouzrokuje da sistem prestane efektivno da funcioniše.“ Jednostavno rečeno, život se sastoji od isprepletenih dijelova koji se oslanjaju jedan na drugi, kako bi bili korisni. Nasumična mutacija može da opravda razvoj novog dijela, ali ne može da opravda razvoj više konkurentnih dijelova, neophodnih za funkcionisanje sistema. Na primjer, ljudsko oko je očigledno veoma koristan sistem. Bez očnih jabučica, optičkih nerava i vizuelnog korteksa, slučajno mutirano nekompletno oko bi ustvari bilo kontraproduktivno za opstanak vrsta i zato bi bilo elimisano kroz proces prirodne selekcije. Jedno oko nije koristan sistem, ako svi njegovi dijelovi nisu prisutni i ne funkcionišu ispravno u isto vrijeme.

Specifična kompleksnost je koncept koji, pošto specifični kompleksni uzorci mogu da se nađu na organizmima, neke forme uputstava moraju da uzmu u obzir za njihovo nastajanje. Argument za specifičnu kompleksnost tvrdi da je nemoguće za kompleksne uzorke da se razviju slučajnim procesom. Na primjer, soba koja je ispunjena sa 100 majmuna i 100 kompjutera može na kraju da proizvede par riječi, čak možda i rečenicu, ali nikad neće moći da stvori Šekspirovu dramu. A koliko je kompleksniji biološki život od Šekspirovog djela?

Antropološki princip tvrdi da su svijet i univerzum „ukomponovani“, kako bi život na zemlji postojao. Da se odnos elemenata u zraku samo malo promijeni, mnoge vrste bi brzo prestale da postoje. Da je zemlja samo nekoliko kilometara bliže ili dalje od sunca, mnoge vrste bi također prestale da postoje. Postojanje i razvoj života na zemlji zahtjeva da toliko mnogo varijabli bude uštimovano, da bi bilo nemoguće za sve njih da postoje kroz slučajne, nekoordinisane događaje.

Dok teorija dizajna Inteligencijom nema namjeru da identifikuje izvor inteligencije (bilo da je to Bog ili NLO, ili nešto drugo), velika većina teoretičara dizajna Inteligencijom su teisti. Oni vide pojavu dizajna koji prožima biološki svijet, kao dokaz za postojanje Boga. Ipak, postoji i par ateista koji ne mogu da poreknu jak dokaz za dizajn, ali nisu voljni da priznaju postojanje Boga Stvoritelja. Oni teže da objasne podatke kao dokaze da je zemlja bila utemeljena nekom vrstom više rase bića koja nisu sa ove planete (vanzemaljaca). Naravno, oni ne pripisuju i nastanak vanzemaljcima, tako da za prvobitni argument nemaju valjan odgovor.

Teorija dizajna Inteligencijom nije biblijski kreacionizam. Postoji važna razlika između ove dvije pozicije. Biblijski kreacionisti polaze od zaključka da je biblijski izvještaj stvaranja pouzdan i tačan, da je život na zemlji dizajniran od strane inteligentnog izvršitelja – Boga. Oni zatim traže dokaze iz prirodnog okruženja kako bi podržali ovaj zaključak. Teoretičari dizajna Inteligencijom kreću od prirodnog okruženja i onda dolaze do zaključka da je život na zemlji dizajniran od strane inteligentnog izvršitelja (ko god to mogao da bude).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je teorija dizajna Inteligencijom?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries