settings icon
share icon
Pitanje

Kako bi Kršćani trebalo da disciplinuju svoju djecu? Šta Biblija kaže?


Kako najbolje disciplinovati djecu može biti težak zadatak, ali je od suštinskog značaja. Neki tvrde da je fizičko kažnjavanje, kao što su batine, jedini metod koji Biblija podržava. Drugi insistiraju na tome da su kazne ili drugi oblik disciplinovanja koji ne uključuju fizičko kažnjavanje, efektivnije. Šta Biblija kaže? Ona uči da je fizičko kažnjavanje odgovarajuće, povoljno i neophodno.

Da ne budemo pogrešno shvaćeni – mi ni na koji način ne zagovaramo zlostavljanje djece. Dijete nikad ne bi trebalo da bude disciplinovano fizički do te mjere da to prouzrokuje ozbiljnu fizičku povredu. Prema Bibliji, ipak, odgovarajuće i uzdržano fizičko kažnjavanje djece je dobra stvar i potpomaže njihovoj dobrobiti i ispravnom odgajanju.

Mnogi stihovi u Pismu propagiraju fizičko kažnjavanje. „Ne uskraćuj djetetu opomene, jer, udariš li ga šibom, neće umrijeti: biješ ga šibom, ali mu dušu iz Podzemlja izbavljaš” (Izreke 23:13-14; vidi također 13:24; 22:15; 20:30). Biblija snažno naglašava važnost discipline. Ona je nesto sto svi moramo da imamo u životu kako bismo bili produktivni ljudi i mnogo ju je lakše prihvatiti dok smo mladi. Djeca koja nisu disciplinovana često odrastu u buntovnike, nemaju poštovanja za autoritet i kao rezultat toga im je teško da se podlože i slijede Boga. Sam Bog koristi disciplinu da nas ispravi i vodi ispravnom stazom i da nas ohrabri na pokajanje za naša pogresna djela (Psalam 94:12; Izreke 1:7; 6:23; 12:1; 13:1; 15:5; Izaija 38:16; Hebreji 12:9).

Kako bi primijenili disciplinu ispravno u skladu sa biblijskim principima, roditelji moraju biti upoznati sa biblijskim savjetom po pitanju discipline. Knjiga Izreka sadrzi obilje mudrosti vezano za batine, kao npr.: “Šiba i ukor podaruju mudrost, a razuzdan mladić sramoti majku svoju.” (Izreke 29:15) Ovaj stih naglašava da su posljedice nedisciplinovanja djece sramota roditelja. Naravno, disciplina mora imati za cilj dobro djeteta i ne smije nikada biti korištena kako bi opravdala zlostavljanje i zapostavljanje djeteta. Nikad ne bi trebalo da bude korištena za oslobadjanje ljutnje i frustracije.

Disciplina se koristi da ispravi i nauči ljude da idu ispravnim putem. “Doduše, svako karanje za sada ne pričinja se nečim što donosi radost, nego žalost. Ali kasnije onima koji su njime uzgajani donosi plod pun mira – pravednost.” (Hebrejima 12:11) Božija disciplina je u ljubavi i tako bi trebalo da bude i izmedju roditelja i djeteta. Fizičko kaznjavanje nikad ne bi trebalo biti korišteno da prouzrokuje trajnu povredu ili bol. Ono bi odmah trebalo da bude propraćeno tješenjem djeteta i ohrabrenjem da je ono voljeno. Ovo su najbolji momenti da se dijete nauči da nas Bog disciplinuje zato što nas voli i da kao roditelji mi isto činimo za svoju djecu.

Da li druge vrste discipline mogu biti korištene umjesto fizičkog kažnjavanja? Neki roditelji su otkrili da njihova djeca ne reaguju pozitivno na fizičko kažnjavanje. A neki otkriju da su slanje u ćošak, zabranjivanje izlaska i sklanjanje neke igračke mnogo efektivniji u postizanju pozitivne promjene ponašanja. Ako je tako, roditelj bi trebalo da koristi onu metodu koja najbolje prouzrokuju promjene u ponašanju. Iako Biblija bespogovorno zagovara fizičku disciplinu, više se zalaže za cilj izgradjivanja Bozijeg karaktera, nego za precizan metod kojim će se doći do tog cilja.

Ono što čini ovo težim je činjenica da vlada klasifikuje svaki oblik fizičkog kažnjavanja kao zlostavljanje djece. Mnogi roditelji ne kaznjavaju svoju djecu na ovaj način iz straha da ne budu prijavljeni i da im djeca ne budu oduzeta. Šta bi roditelj trebalo da uradi ako je vlada učinila fizičko disciplinovanje djece nelegalnim? Prema Poslanici Rimljanima, 13:1-7, roditelj bi trebalo da poštuje vlasti. Vlast ne bi trebalo nikad da bude kontradiktorna sa Božijom riječi, a fizička disciplina je, biblijski govoreći, u najboljem interesu djeteta. Kako god, sačuvati djecu u porodici u kojoj će dobiti bar neku vrstu discipline je mnogo bolje, nego da budu poslata pod starateljstvo države.

U Poslanici Efežanima, 6:4, očevima je rečeno da ne ogorčuju svoju djecu. Umjesto toga, treba da iz podižu na Božiji način. Odgajanje djece “stegom i opomenom Gospodnjom” uključuje kontrolisanu, korektivnu i da, onu koja je u ljubavi, disciplinu fizičkim kažnjavanjem.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Kako bi Kršćani trebalo da disciplinuju svoju djecu? Šta Biblija kaže?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries