settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu da postanem dijete Božije?

Odgovor


“A svima koji ga (Isusa) primiše dade vlast da postanu djeca Božja: onima koji vjeruju u njegovo ime” (Ivan 1:12)

“Moramo se nanovo roditi”
Kad ga je religijski vođa Nikodem posjetio, Isus ga nije odmah uvjeravao da će otići u nebo. Umjesto toga, rekao je: “Zaista, zaista, kažem ti, tko se odozgo ne rodi, taj ne može vidjeti kraljevstva Božjega.” (Ivan 3:3).

Kad je osoba rođena, nasljeđuje grešnu prirodu koja proizlazi iz Adamove neposlušnosti u Edenskom vrtu. Niko ne mora da uči dijete kako da zgriješi. Ono po prirodi slijedi svoje sopstvene pogrešne želje, koje vode do grijeha kao što su laganje, krađa i mržnja. Prije nego što je dijete Božije, ono je dijete neposlušnosti i gnjeva.

“(S Kristom oživi) i vas koji ste bili mrtvi zbog svojih prekršaja i grijeha u kojma ste nekoć živjeli prema Eonu ovoga svijeta, prema gospodaru zračnog kraljevstva (Sotoni) – duhu koji je sada na djelu među nevjernicima. Među ovima smo nekoć i mi svi živjeli u svojim tjelesnim požudama vršeći prohtjeve tijela i svog samovoljnog mišljenja i bili od naravi djeca srdžbe kao i svi ostali” (Efežani 2:1-3).

Kao djeca srdžbe, zaslužujemo da budemo odvojeni od Boga u paklu. Hvala Bogu, ovaj odlomak se nastavlja, “Ali Bog koji je bogat milosrđem – iz svoje velike ljubavi kojom nas je ljubio – nas, koji smo bili mrtvi zbog grijeha, s Kristom oživi – milošću ste spašeni!” (Efežani 2:4-5).

Kako smo oživljeni sa Kristom / nanovo rođeni /, učinjeni djecom Božijom? Moramo prihvatiti Isusa!

Prihvatiti Isusa
“A svima koji ga (Isusa) primiše dade vlast da postanu djeca Božja: onima koji vjeruju u njegovo ime” (Ivan 1:12).

Ovaj odlomak jasno objašnjava kako se postaje dijete Božije. Moramo primiti Isusa tako što ćemo vjerovati u njega. Šta je ono što moramo da vjeujemo o Isusu?

Prvo, moramo da znamo da je On vječni Sin Božiji koji je postao čovjek. Rođen kroz silu Duha Svetoga, od djevice Marije, Isus nije naslijedio Adamovu grešnu prirodu. Radi toga, On je prozvan drugim Adamom (1. Korinćanima 15:22). Dok je Adamova jedna neposlušnost donijela prokletstvo grijeha u svijet, Kristov savršeni život može da pokrije naše grešne živote. Kao odgovor tome, moramo se pokajati (okrenuti od grijeha) i vjerovati da će nas njegov savršeni život učiniti čistim.

Drugo, moramo imati vjeru u Isusa kao Spasitelja. Božiji plan je bio da žrtvuje svog savršenog Sina na križu, kako bi platio kaznu koju smo mi zaslužili zbog našeg grijeha: smrt. Kristova smrt oslobađa one koji ga private, od kazne i sile grijeha.

Napokon, moramo slijediti Isusa kao Gospoda. Nakon što je uskrsnuo Isusa kao Pobjednika nad smrću i grijehom, Bog mu je dao sav autoritet (Efežani 1:20-23). Isus usmjerava sve koji ga private; On će suditi svima koji ga odbiju (Djela 10:42).

Božijom milošću koja vodi pokajanju i daje nam vjeru u Spasitelja i Gospoda, mi smo rođeni nanovo u novi život, kao Božija djeca. Samo oni koji prime Isusa – ne samo znajući ga, nego oslanjajući se na njega za spasenje, podčinjavajući se njemu kao Gospodu i voleći ga kao najveće bogatstvo – postaju Božija djeca.

Postati dijete Božije
“A svima koji ga primiše dade vlast da postanu djeca Božja: onima koji vjeruju u njegovo ime: koji nisu rođeni ni od krvi, ni od volje tjelesne, ni od volje muževljeve, nego – od Boga.” (Ivan 1:12-13)

Kao što mi nemamo udjela u našem prirodnom rođenju, ne možemo prouzrokovati da budemo rođeni u Božijoj porodici radeći dobra djela ili proizvodeći vjeru. Kako kažu stihovi gore navedeni, Bog je taj koji “daje pravo”, prema svojoj milostivoj volji. “Gledajte koliku nam je ljubav Otac iskazao, da se zovemo djeca Božja” (1. Ivanova 3:1). Prema tome, Božija djeca nemaju čime da se ponose, osim da se hvale u Gospodu (Efežani 2:8-9).

Dijete dok raste, poprima odlike svojih roditelja. Slično tome, Bog želi da njegova djeca sve više liče na Isusa Krista. Iako ćemo tek u nebu biti savršeni, dijete Božije neće po navici griješiti, bez pokajanja. “Dječice, neka vas nitko ne zavede! Tko čini što je pravedno, pravedan je kao što je on pravedan. Tko počinja grijeh, od đavla je, jer je đavao grešnik od početka. Sin se Božji pojavio zato da uništi đavolska djela. Tko god je rođen od Boga, ne počinja grijeha, jer sjeme Božje ostaje u njemu; ne može ostati u grijehu, jer je rođen od Boga. Djeca Božja i djeca đavolska poznaju se po ovome: tko god ne čini što je pravedno i tko ne ljubi svoga brata, nije od Boga.” (1. Ivanova 3:7-10).

Nemojte se varati; dijte Božije ne može prestati to da bude ako zgriješi. Ali neko ko “praktikuje” grijeh (konstantno ga čini i ne mari za Krista i njegovu Riječ) pokazuje da nikad nije ni bio nanovo rođen. Isus je ovakvim ljudima rekao: “Vi imate đavla za oca i hoćete da vršite želju oca svoga” (Ivan 8:44). Božija djeca, sa druge strane, više ne žude za zadovoljstvima grijeha, nego žele da poznaju, vole i proslave svog Oca.

Nagrada onome koji je dijete Božije je neprocjenjiva. Kao Božija djeca, mi smo dio njegove porodice (crkve), imamo obećani dom u nebu i pravo da pristupamo Bogu kao Ocu, u molitvi (Efežani 2:19; 1. Petrova 1:3-6; Rimljani 8:15).

Odgovori na Božiji poziv da se pokaješ za grijeh i vjeruješ u Krista. Postani dijete Božije danas!

Da li si napravio odluku za Krista zbog nečega što si pročitao ovdje? Ako jesi, klikni na "Prihvatio sam Krista danas”.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Kako mogu da postanem dijete Božije?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries