settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o demonskom pritisku?

Odgovor


Postoji jak biblijski dokaz da kršćanin ne može biti opsjednut demonom. Pitanje koje se zatim nameće je vezano za to kakav uticaj/moć može imati neki demon nad njim. Mnogi biblijski učitelji opisuju demonski uticaj na kršćanina kao "demonski pritisak", kako bi napravili razliku naspram opsjednutosti.

Biblija kaže da đavo traži da proždere vjernike (1. Petrova 5:8) i da Sotona i njegovi demoni "spletkare" protiv njih (Efežanima 6:11). Kako je Sotona pokušavao sa Isusom (Luka 4:2), demonske sile nas kušaju na grijeh i protive se našim nastojanjima da poslušamo Boga. Ako im kršćanin dozvoli da uspiju u svojim napadima, dolazi do pritiska. Kada je neki demon privremeno u pobjedonosnom položaju nad nekim kršćaninom, kada ga uspješno navodi na grijeh i time sprečava njegovu sposobnost da služi Boga jakim svjedočanstvom, onda je to demonski pritisak. Ako kršćanin nastavi da dopušta taj pritisak u svom životu, to može da uzraste do momenta kada taj demon ima vrlo jak uticaj nad njegovim mislima, ponašanjem i duhovnošću. Kršćanin koji nastavlja da griješi otvara sebe za veći i veći pritisak. Kako bi se obnovio odnos sa Bogom, koji zatim može da slomi silu demonskog uticaja, neophodno je priznanje i pokajanje. Apostol Ivan nas uveliko ohrabruje na ovom području: "Znamo, da ni jedan, koji je rođen od Boga, ne griješi; nego koji je rođen od Boga, čuva se, i zli ga se ne dotiče" (1. Ivanova 5:18).

Za kršćanina, sila za pobjedu nad i sloboda od demonskog pritiska je uvijek dostupna. Ivan izjavljuje: "...jer je veći, koji je u vama, negoli koji je u svijetu (1. Ivanova 4:4). Sila Duha Svetog koji prebiva u kršćaninu (Rimljanima 8:9) je uvijek na raspolaganju da nadvlada demonski pritisak. Nijedan demon, čak ni sam Sotona, ne mogu da spriječe kršćanina da se preda Duhu Svetom i stoga pobijedi bilo koji i svaki demonski napad. Petar ohrabruje vjernike da se odupru đavolu, "tvrdi u vjeri" (1. Petrova 5:9). Biti tvrd ili čvrst u vjeri znači osloniti se na silu Duha Svetoga, kako bi se uspješno suprotstavilo demonskom uticaju. Vjera se gradi duhovnom disciplinom hranjenja iz Božije Riječi, istrajne molitve i pobožnog zajedništva. Jačanje naše vjere na ovaj način nam omogućava da podignemo štit vjere kojim ćemo "moći pogasiti sve ognjene strijele đavola!" (Efežanima 6:16).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta Biblija kaže o demonskom pritisku?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries