Mogu li se demoni vezati za nežive predmete?


Pitanje: Mogu li se demoni vezati za nežive predmete?

Odgovor:
Biblija nigdje ne podržava zamisao da se demoni mogu privezati za fizičke predmete. Ovo vjerovanje je ustvari dio prakse sujeverja i okultnog vjerovanja koje se nalazi u animističkim kulturama i među onima koji praktikuju okultizam.

Neko kaže da stihovi kao što su Djela 19:19, gdje su bivši vračari spalili svoje knjige o vračanju, dokazuju da predmeti imaju demone. Ali ovaj odlomak to ne kaže. Vjerovatnije je da su ovi novi vjernici spaljivali svoje knjige o vračarstvu kako bi spriječili širenje laži i pokazali da sada vjeruju u Isusa.

Biblija bilježi priče u kojima su demoni opsjedali ili povređivali ljude koji ne vjeruju. Ali ne postoji nijedna o tome da je demon u nekom predmetu ili da se privezao za isti, a Biblija nas ne upozorava na to. Okultna praksa može da privuče zle duhove i stoga, pošto se određeni predmeti koriste u takvim praktikovanjima, može djelovati kao da su oni privučeni njima; međutim, to ne znači da su demoni u predmetima. Sama okultna aktivnost je to što ih privlači. Kada ljudi koji su bili uključeni u okultno dođu Kristu, često im se savjetuje da se oslobode svojiih okultnih knjiga i predmeta, ne zato što ovi imaju demone u sebi, nego zato što mogu biti izvor iskušenja u budućnosti.

Oni koji vjeruju u Krista ne treba da se boje demona, iako treba da budemo budni i oprezni radi njihovih iskušavanja (1. Petrova 5:8). Ključ je podložnost Bogu i hod u Kristovoj istini svaki dan: "Pokorite se dakle Bogu, a protivite se đavlu, i pobjeći će od vas!" (Jakov 4:7). Oni koji su stavili svoju vjeru u Krista nemaju čega da se boje, kako je i apostol Ivan objasnio: "Vi ste od Boga, dječice, i nadvladaste ih (Sotonu i njegove lažne proroke), jer je veći, koji je u vama, negoli koji je u svijetu" (1. Ivanova 4:4).

English
Vrati se na bosansku stranu
Mogu li se demoni vezati za nežive predmete?

Saznajte kako ...

Provedi večnost sa BogomPrimite oproštaj od Boga