settings icon
share icon
Pitanje

Mogu li se demoni vezati za nežive predmete?

Odgovor


Biblija nigdje ne podržava zamisao da se demoni mogu privezati za fizičke predmete. Ovo vjerovanje je ustvari dio prakse sujeverja i okultnog vjerovanja koje se nalazi u animističkim kulturama i među onima koji praktikuju okultizam.

Neko kaže da stihovi kao što su Djela 19:19, gdje su bivši vračari spalili svoje knjige o vračanju, dokazuju da predmeti imaju demone. Ali ovaj odlomak to ne kaže. Vjerovatnije je da su ovi novi vjernici spaljivali svoje knjige o vračarstvu kako bi spriječili širenje laži i pokazali da sada vjeruju u Isusa.

Biblija bilježi priče u kojima su demoni opsjedali ili povređivali ljude koji ne vjeruju. Ali ne postoji nijedna o tome da je demon u nekom predmetu ili da se privezao za isti, a Biblija nas ne upozorava na to. Okultna praksa može da privuče zle duhove i stoga, pošto se određeni predmeti koriste u takvim praktikovanjima, može djelovati kao da su oni privučeni njima; međutim, to ne znači da su demoni u predmetima. Sama okultna aktivnost je to što ih privlači. Kada ljudi koji su bili uključeni u okultno dođu Kristu, često im se savjetuje da se oslobode svojiih okultnih knjiga i predmeta, ne zato što ovi imaju demone u sebi, nego zato što mogu biti izvor iskušenja u budućnosti.

Oni koji vjeruju u Krista ne treba da se boje demona, iako treba da budemo budni i oprezni radi njihovih iskušavanja (1. Petrova 5:8). Ključ je podložnost Bogu i hod u Kristovoj istini svaki dan: "Pokorite se dakle Bogu, a protivite se đavlu, i pobjeći će od vas!" (Jakov 4:7). Oni koji su stavili svoju vjeru u Krista nemaju čega da se boje, kako je i apostol Ivan objasnio: "Vi ste od Boga, dječice, i nadvladaste ih (Sotonu i njegove lažne proroke), jer je veći, koji je u vama, negoli koji je u svijetu" (1. Ivanova 4:4).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Mogu li se demoni vezati za nežive predmete?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries