settings icon
share icon
Pitanje

Šta je požuda? Šta Biblija ima da kaže o požudi?

Odgovor


Definicija požude u rječniku je "1) intenzivna ili neobuzdana seksualna žudnja, ili 2) jaka želja ili žudnja". Biblija govori o požudi na više načina. Izlazak 20:14, 17: "Ne čini preljuba... Ne poželi kuće bližnjega svojega! Ne poželi žene bližnjega svojega, ni sluge njegova, sluškinje njegove, vola njegova, magarca njegova, ni igdje išta, što pripada bližnjemu tvojemu!" ili Matej 5:28: "A ja vam kažem: Svaki, koji pogleda na ženu požudno, već je u srcu svojemu učinio s njom preljubu". I Job 31:11-12: "Jer to (požuda) bi bio zločin, zlodjela što spada na suca da kazni. To bi bio požar, što proždire do uništenja i što bi spalio sve manje moje",

Požuda za fokus ima udovoljavanje sebi i često vodi ka nezdravim djelima kako bi ispunila nečije želje bez obzira na posljedice. Ona se vrti oko posjedovanja i pohlepe. Kršćanska vjera uči nesebičnosti i obilježena je svetim življenjem (Rimljanima 6:19, 12:1-2; 1. Korinćanima 1:2, 30, 6:19-20; Efežanima 1:4, 4:24; Kološanima 3:12; 1. Solunjanima 4:3-8,5:23; 2. Timoteju 1:9; Hebrejima 12:14; 1. Petrova 1:15-16). Cilj svake osobe koja stavi svoju vjeru u Isusa Krista je da svaki dan postaje sve sličnija Njemu. To znači odlagati stari način života nad kojim je grijeh imao kontrolu, i prilagođavati se mislima i djelima kojih je standard postavljen u Pismu. Požuda je u suprotnosti sa tim idealom.

Niko neće biti savršen niti će dostići bezgrešnost dok je na ovoj zemlji, ali ipak je to cilj za kojim težimo. Biblija daje snažnu izjavu o tome u 1. Solunjanima 4:7-8: "Jer Bog nas ne pozva na nečistoću, nego na svetost. Koji dakle prezire, ne prezire čovjeka nego Boga, koji je dao svojega Duha Svetoga u vas". Ako požuda još uvijek nije zavladala vašim srcem i umom, pripremite se za besprijekoran život, proživljen u borbi protiv njenih iskušenja. Ako se trenutno borite s njom, vrijeme je da priznate svoj grijeh Bogu i zamolite ga za Njegovu intervenciju, tako da svetost može biti znak i vašeg života.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je požuda? Šta Biblija ima da kaže o požudi?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries