settings icon
share icon
Pitanje

Šta je posvećenje? Koja je definicija kršćanskog posvećenja?

Odgovor


Isus je imao mnogo da kaže o posvećenju u 17. poglavlju Ivana. U 16. stihu Gospod kaže: “Od svijeta nisu, kao što ni ja nisam od svijeta”, a nakon toga On moli: “Posveti ih u istini! Riječ je tvoja istina”. Posvećenje je stanje odvojenja za Boga; svi vjernici ulaze u to stanje kada se rode od Njega: “Od njega ste vi u Kristu Isusu koji nam je postao mudrost od Boga, pravda, posvećenje i otkup” (1. Korinćanima 1:30). To je odvojenje jednom zauvijek, vječno za Boga, i neodvojivi dio našeg spasenja, naše povezanosti sa Kristom (Hebrejima 10:10).

Posvećenje se također odnosi i na praktično iskustvo ove odvojenosti za Boga, djelotvornost poslušnosti Riječi Božijoj u nečijem životu, dok je vjernik ozbiljno slijedi (1. Petrova 1:15; Hebrejima 12:14). I baš kako je Gospod molio u Ivanu 17, posvećenje ima u vidu odvojenje vjernika za svrhu radi koje su poslani u svijet: “Kao što si ti mene poslao u svijet, i ja njih šaljem u svijet. I za njih ja posvećujem sebe da i oni budu posvećeni u istini” (st. 18, 19). U tome da je On sebe odvojio za svrhu radi koje je poslan je i osnova i stanje našeg odvojenja za ono za šta smo poslani (Ivan 10:36). Njegovo posvećenje je i obrazac i sila za naše. Slanje i posvećivanje su neodvojivi. Po ovome su vjernici prozvani svetima, na grčkom hagioi, što znači “oni koji su posvećeni”. I dok je njihovo prethodno ponašanje bilo svjedočanstvo njihovog stajanja u svijetu odvojeno od Boga, sada bi njihovo ponašanje trebalo da bude svjedočanstvo stajanja pred Bogom odvojeno od svijeta.

Postoji još jedan smisao riječi “posvećenje” u Pismu. Pavle se moli u 1. Solunjanima 5:23: “A sam Bog mira neka vas posveti u punoj mjeri. Neka se vaš cjeloviti duh, vaša duša i vaše tijelo sačuva besprijekorno za dolazak našega Gospodina Isusa Krista!” Pavle također piše u Kološanima o “nadi koja vam je pohranjena na nebesima. Za nju ste prije čuli kad vam je bila naviještena istina evanđelja” (Kološanima 1:5). On kasnije govori o samom Kristu kao o “nadi u slavu” (Kološanima 1:27) i zatim spominje činjenicu te nade koja kaže: “Kad se pojavi Krist, naš život, onda ćete se i vi s njim pojaviti u slavi” (Kološanima 3:4). Ovo proslavljeno stanje će biti naše krajnje odvojenje od grijeha, potpuno posvećenje u svakom aspektu. “Ljubljeni, sad smo djeca Božja, i još se ne pokaza što ćemo biti. Znamo, kad se pokaže, da ćemo mu biti slični jer ćemo ga vidjeti kao što jest.” (1. Ivanova 3:2).

Da zaključimo, posvećenje je sinonim za svetost, grčku riječ za oboje, što znači “odvojenje”, prvo, jednom zauvijek stanje odvojenja za Krista pri našem spasenju; drugo, praktična progresivna svetost u vjernikovom životu dok čeka na Kristov povratak, i, napokon, odvojenje zauvijek od grijeha kada dosegnemo nebo.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je posvećenje? Koja je definicija kršćanskog posvećenja?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries