settings icon
share icon
Pitanje

Šta se dešavalo svaki dan stvaranja?

Odgovor


Izvještaj o stvaranju se nalazi u Postanku 1–2. Jezik kojim je pisan razjašnjava da je svo stvorenje oblikovano ni iz čega u periodu od bukvalno šest 24-satnih dana, bez vremenskog razmaka između njih. To je očigledno jer kontekst zahtijeva bukvalni 24-satni period. Tekst posebno opisuje taj događaj na način na koji se normalnim, zdravorazumskim čitanjem razumije bukvalan dan: "Postade večer, i postade jutro — prvi dan" (Postanak 1:5). Dalje, svaka rečenica u originalnom jeziku počinje veznikom "i". To je dobra hebrejska gramatika i ukazuje na to da se svaka od njih gradi na prethodnu izjavu, jasno pokazujući da su dani bili uzastopni a ne odijeljeni bilo kakvim vremenskim periodom. Izvještaj iz Postanka otkriva da je Božija Riječ autoritativna i silna. Većina Božijeg stvaralačkog rada je učinjena izgovaranjem, što je još jedna naznaka sile i autoriteta Njegove Riječi. Hajde da pogledamo svaki dan Božijeg stvaralačkog djela:

1. dan stvaranja (Postanak 1:1-5)
Bog je stvorio nebo i zemlju. "Nebo" se odnosi na sve što je iznad zemlje, svemir. Zemlja je stvorena, ali nije oblikovana na neki poseban način, iako je i voda bila prisutna. Bog je zatim izgovorio da nastane svjetlo. Zatim je odvojio svjetlo od tame i svjetlo nazvao "dan" a tamu nazvao "noć". Ovaj stvaralački rad se odvija od večeri do jutra – jedan dan.

2. dan stvaranja (Postanak 1:6-8)
Bog je stvorio nebo. Ono čini barijeru između vode na površini i vlage u zraku. U ovom momentu je zemlja imala atmosferu. Ovaj stvaralački rad se odvija u jednom danu.

3. dan stvaranja (Postanak 1:9-13)
Bog stvara kopno. Kontinenti i ostrva su iznad vode. Velike vodene površine su nazvane "mora", a kopno je nazvano "zemljom". Bog proglašava da je sve ovo dobro.

Bog je stvorio sve biljke, i velike i male. On stvara ovaj život kao samoodrživ; biljke imaju sposobnost da se razmnožavaju. One su stvorene veoma raznovrsno (mnoge "vrste"). Zemlja je bila zelena i prepuna biljnog života. Bog je izjavio da je i ovo djelo dobro. Ono je trajalo jedan dan.

4. dan stvaranja (Postanak 1:14-19)
Bog stvara sve zvijezde i nebeska tijela. Njihovo kretanje će omogućiti čovjeku da prati vrijeme. Dva velika nebeska tijela su stvorena u odnosu na zemlju. Prvo je sunce, koje je osnovni izvor svjetla, a drugo mjesec, koji odražava njegovo svjetlo. Kretanje ova dva tijela će praviti razliku između dana i noći. Ovo stvaralačko djelo je Bog također proglasio dobrim. Ono traje jedan dan.

5. dan stvaranja (Postanak 1:20-23)
Bog je stvorio sve što živi u vodi. Bilo koji život, bilo koje vrste, koji je u vodi, je učinjen u ovom danu. Bog je također stvorio ptice. Prema jeziku kojim je ovo pisano, može biti da je u ovom vremenu Bog stvorio i insekte koji lete (ili, ako nije, stvoreni su šestog dana). Sva ova bića su stvorena sa sposobnošću da ovjekovječe svoju vrstu razmnožavanjem. Stvorenja koja su načinjena petog dana su prva stvorenja koja je Bog blagoslovio. On objavljuje da je ovo djelo dobro, a dešava se u jednom danu.

6. dan stvaranja (Postanak 1:24-31)
Bog stvara sva stvorenja koja žive na kopnu. Ovo uključuje svaku vrstu onih koja nisu uključena prethodni dan, kao i čovjeka. Bog objavljuje da je ovo djelo dobro.

Bog se zatim savjetuje sam sa sobom: "Tada reče Bog: 'Načinimo čovjeka na sliku i priliku svoju'" (Postanak 1:26). Ovo nije izričito otkrivenje trojstva, ali je dio temelja za takvo, jer On otkriva jedno "mi" unutar Božanstva. Bog stvara čovjeka, a on je učinjen prema Božijoj slici (i čovjek i žena nose ovaj lik) i poseban je iznad svih drugih stvorenja. Kako bi ovo naglasio, Bog mu daje autoritet nad zemljom i nad svim drugim stvorenjima. Blagosilja ga i zapovijeda mu da se razmnožava, ispuni zemlju i pokori je (da njom pravedno upravlja, autoritetom koji mu je Bog dao). Bog izjavljuje da čovjek i sva druga stvorenja treba da jedu samo biljke. On neće ukinuti ovo ograničenje sve do Postanka 9:3-4.

Božije stvaralačko djelo se završava sa krajem šestog dana. Čitav univerzum u svoj svojoj ljepoti i savršenstvu je u potpunosti oblikovan u šest bukvalnih, uzastopnih, 24-satnih dana. Pri završetku svoje kreacije, Bog proglašava da je sve veoma dobro.

7. dan stvaranja (Postanak 2:1-3)
Bog odmara. Ovo ni na koji način ne ukazuje na to da je On bio umoran od svojih stvaralačkih napora, nego označava da je stvaranje dovršeno. Osim toga, On uspostavlja obrazac jednog od sedam dana za odmor. Držanje ovog dana će na kraju biti crta koja će odvajati Božiji odabrani narod od ostalih (Izlazak 20:8-11).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta se dešavalo svaki dan stvaranja?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries