settings icon
share icon
Pitanje

Šta je dah života?

Odgovor


Vrhunac Božijeg stvaralačkog rada je bilo Njegovo izuzetno stvaranje čovjeka. "Jahve, Bog, napravi čovjeka od praha zemaljskog i u nosnice mu udahne dah života. Tako postane čovjek živa duša" (Postnak 2:7). Vrhovni Stvoritelj neba i zemlje je uradio dvije stvari pri stvaranju čovjeka. Prvo, oblikovao ga je od praha zemaljskog i, drugo, udahnuo je svoj sopstveni dah u Adamove nosnice. Ovo razlikuje čovjeka od svih ostalih Božijih stvorenja.

Ovaj jedan odlomak sadrži tri značajne činjenice o stvaranju čovjeka. Prva je da ga je Bog i samo Bog stvorio. On nije evoluirao od drugih stvorenja. Nisu ga stvorile neke bezlične sile. Nisu ga proizvele sve ćelije, DNK, atomi, molekule, vodik, protoni, neutroni, ili elektroni. To su samo supstance koje čine čovječije fizičko tijelo. Gospod Bog je oblikovao čovjeka. Gospod Bog je stvorio supstance, a onda ih je iskoristio da ga stvori.

Riječ oblikovao je prevod hebrejske riječi yatsar, što znači "modelirati, uobličiti ili formirati". To priziva sliku lončara koji ima inteligenciju i moć da oblikuje svoje stvorenje. Bog je vrhovni Lončar koji je imao sliku čovjeka u svom umu i koji posjeduje silu i inteligenciju da je oživi. Bog ima i sveznanje i svemoć, da uradi tačno ono što je želio.

Drugo, Bog je udahnuo sopstveni dah života u čovjeka. Čovjek je više od "praha" ili fizičke supstance. On je duh. Možemo to ovako zamisliti: Bog je upravo bio formirao Adamovo tijelo iz zemaljskog praha – beživotno ljudsko tijelo koje je ležalo na tlu. Zatim se Bog nageo preko njega i "udahnuo" svoj sopstveni "dah" u čovjekove nosnice; Bog je izvor života i neposredno je stavio život unutar njega. Ovaj životni dah vidimo ponovo u Ivanu 20:22, kada Isus da novi život svojim učenicima.

Treće, Postanak 2:7 nam kaže da je čovjek postao živa duša. Riječ duša je na hebrejskom nephesh, što znači "oživljen, onaj koji diše, svjestan i živo biće". Čovjek nije bio postao živa duša dok Bog nije udahnuo život u njega. Kao fizičko, živo, racionalno i duhovno biće, čovjek je jedinstven među svim živim bićima na zemlji.

Dakle, šta je Božiji dah? To je Njegov život i sila, što je On dao čovjeku, kako bi ga oživio. Hebrejska riječ za duh je ruach, što znači "vjetar, dah, zrak, duh". Božiji život živi neprekidno; nematerijalni dio čovjeka je dizajniran da živi vječno. Jedino pitanje je gdje ćemo živjeti?

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je dah života?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries