settings icon
share icon
Pitanje

Da li Bog voli Sotonu?

Odgovor


Ne, Bog ne voli Sotonu, niti bi mi trebalo da ga volimo. Bog ne može voljeti ono što je zlo i nesveto, a Sotona utjelovljuje to sve. On je neprijatelj (1. Petrova 5:8); zli (Matej 6:13); otac laži i ubica (Ivan 8:44); optužitelj Božijeg naroda (Otkrivenje 12:10); kušač (1. Solunjanima 3:5); ponosan, opak i nasilan (Izaija 14:12-15); obmanjivač (Djela 13:10); lukavi (Efežanima 6:11); lopov (Luka 8:12); i još mnogo toga zlog. On je, ustvari, sve što Bog mrzi. Sotonino srce je učvršćeno i okorjelo u svojoj mržnji prema Bogu, njegov sud je konačan a njegova propast sigurna. Otkrivenje 20 opisuje Božiji plan za Sotonu, a taj plan ne uključuje ljubav prema njemu.

Svrha Isusove zapovijedi da volimo svoje neprijatelje (Matej 5:44) je da odredi međuljudske odnose u ovom svijetu. Mi volimo Boga i volimo ljude (čak i svoje neprijatelje) koji su stvoreni na Njegovu sliku. Anđeli nisu stvoreni na Božiju sliku. Nikad nam nije rečeno da volimo svete anđele, a sigurno nam nije nikad rečeno da volimo one zle.

Pošto je Sotona sve ono što je suprotno Bogu kojeg volimo, ne možemo ga voljeti. Da volimo Sotonu, bili bismo prisiljeni da mrzimo Boga, jer je svetost nasuprot grijeha.

Bog je već odredio da neće biti oproštenja za Sotonu; mi smo oni na koje je usmjerena Božija žrtvujuća ljubav, pokazana na križu. Kada je Bog u svojoj ljubavi otkupljivao čovječanstvo, izložio je Sotonu "javnom ruglu" (Kološanima 2:15). Božiji sud nad Sotonom će biti dio Njegove velike ljubavi prema nama.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li Bog voli Sotonu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries