settings icon
share icon
Pitanje

Koliko bi slavljenje trebalo da bude prioritet u crkvi?

Odgovor


Ako nam je neko spasio život, odgovor na to bi trebalo da bude zahvalnost. Kada nam je dat dar koji nikada nismo zaslužili, pokažemo svoje poštovanje. Slavljenje je izraz naše zahvalnosti i poštovanja Bogu. Isus nas je spasio. Božija ljubav ne postavlja uslove. Naše slavljenje prepoznaje Njegov autoritet kao stvoritelja univerzuma, kao i spasitelja naših duša. Stoga je slavljenje jedno od najviših prioriteta za vjernika, kao i za crkvu kao zajednicu.

Kršćanstvo je jedinstveno među religijama po tome što se bazira na ličnom odnosu sa Bogom. Izlazak 34:14 kaže: "Jer nikojem drugome Bogu ne smiješ se klanjati. Jer Gospod, čije je ime Ljubomoran, jest Bog ljubomoran". Srž naše vjere je naš lični odnos sa našim stvoriteljem.

Slavljenje je čin proslavljanja tog ličnog odnosa. Na taj način komuniciramo sa našim Bogom. Kroz slavljenje, prepoznajemo Njegovo gospodstvo i božanstvo. Bilo da se izražava muzikom, klicanjem, molitvom ili na drugi način, slavljenje je, u suštini, izraz intime sa Bogom. Mi treba da živimo u poslušnosti Njegovim zapovijedima, ali On ne želi hladnu, slijepu poslušnost. Ponovljeni zakon 6:5 kaže: "Ljubi Gospoda, Boga svojega, svim srcem, svom dušom i svom snagom svojom!".

Crkva je zajednica svih onih koji prizivaju Božije ime, koji prihvataju milost koja nam se ponudila kroz Isusovu smrt na križu. Rečeno nam je da činimo učenike i živimo u poslušnosti Božijim zapovijedima. Prva Ivanova 3:24 kaže: "I tko drži zapovijedi njegove, u njemu ostaje, i on u njemu". Svaki član crkve je pozvan da slavi Boga. Svako od nas treba da provede vrijeme u molitvi, pričajući sa Bogom iz srca. Treba da čitamo Njegove riječi u Pismu i razmišljamo o njima. Lično vrijeme slavljenja je suštinsko za našu sopstvenu duhovnu zrelost. Kao tijelo vjernika, treba da budemo dosljedni u slavljenju kroz pjevanje, molitvu, sticanje znanja iz Riječi i kroz vježbanje naših duhovnih darova za dobrobit crkve. Slavljenje je najviši prioritet za crkvu.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Koliko bi slavljenje trebalo da bude prioritet u crkvi?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries