settings icon
share icon
Pitanje

Koje su dužnosti starješine u crkvi?

Odgovor


Biblija navodi bar pet dužnosti i obaveza starješine:

1) Starješine pomažu da se riješe određeni sporovi u crkvi. "I došli su neki iz Judeje i učili braću: 'Ako se ne obrežete po običaju Mojsijevu, ne možete se spasiti.' A kad su Pavao i Barnaba živo raspravljali i prepirali se s njima, odrediše, da Pavao i Barnaba i drugi neki od njih uzađu k apostolima i starješinama u Jerusalem za ovo pitanje." (Djela 15:1-2). Postavilo se određeno pitanje oko kojeg se žučno raspravljalo, a zatim se odluka predala apostolima i starješinama. Ovaj odlomak naučava da su starješine oni koji donose odluke.

2) Oni se mole za bolesne. "Boluje li tko među vama? Neka dozove starješine Crkve! Oni neka mole nad njim mažući ga uljem u ime Gospodnje." (Jakov 5:14) Vođa koji ispunjava biblijske kvalifikacije vodi pobožan život, a "mnogo postiže ustrajna molitva pravednika" (Jakov 5:16). Jedna od neophodnih stvari u molitvi je da se moli da Božija volja bude ispunjena, a od starješina se očekuje da to čine.

3) Oni treba da paze na crkvu u poniznosti. "Starješine dakle, koje su među vama, opominjem, koji sam i sam starješina i svjedok Kristovih muka, a koji sam i dionik slave, koja se ima otkriti. Pasite stado Božje, koje vam je povjereno, i nadgledajte ga ne silom, nego dragovoljno, kako Bog hoće, niti zbog niskoga dobitka, nego iz dobra srca; Niti kao da gospodujete Božjim dijelom, nego kao oni, koji su ugled stadu od srca. I kad se javi vrhovni pastir, primit ćete neuveli vijenac slave." (1. Petrova 5:1-4). Starješine su Božije imenovane vođe crkve; povjereno im je stado. Oni ne treba da vode za finansijsku dobit nego radi svoje želje da služe i pasu to stado.

4) Oni treba da čuvaju duhovni život stada. "Slušajte predstojnike svoje i budite im podložni, jer oni bdiju nad dušama vašim kao oni, koji će dati račun, da to s radošću čine, a ne uzdišući, jer vam to ne pomaže! (Hebrejima 13:17). Ovaj stih ne kaže specifično "starješine", ali kontekst se odnosi na crkvene vođe. Oni su odgovorni za duhovni život crkve.

5) Oni treba da provode svoje vrijeme u molitvi i naučavanju Riječi. "Tada dvanaestorica dozvaše mnoštvo učenika i rekoše: 'Nije pravo, da mi zanemarujemo riječ Božju i da služimo oko stolova. Nađite dalje, braćo, među sobom sedam poštenih ljudi, punih Duha Svetoga i mudrosti! Njih ćemo postaviti nad ovim poslom. A mi ćemo nastojati oko molitve i službe riječi.'" (Djela 6:2-4) Ovo se odnosi na apostole, ali možemo vidjeti iz 1. Petrove 5:1 da je Petar bio i apostol i starješina. Ovaj stih nam također pokazuje razliku između obaveza starješine i đakona.

Jednostavno rečeno, starješine bi trebalo da su mirotvorci, molitveni boric, učitelji, vođe primjerom i oni koji donose odluke. Oni su vođe crkve koje propovijedaju i naučavaju. To je pozicija za kojom treba da se teži, ali koja ne treba da se uzima olako – pročitajmo ovo upozorenje: "Ne budite, braćo moja, mnogi učitelji, znajući, da ćemo biti strože suđeni!" (Jakov 3:1).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Koje su dužnosti starješine u crkvi?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries