settings icon
share icon
Pitanje

Ko su četiri jahača Apokalipse?

Odgovor


Četiri jahača Apokalipse su opisana u Otkrivenju 6:1-8. Oni su simbolični opis različitih događaja koji će se desiti na kraju vremena. Prvi jahač Apokalipse je pomenut u Otkrivenju 6:2: “I najedanput se pred mojim očima pokaza ‘bijel konj’, a onaj što je jahao na njemu držao je luk. Bijaše mu dan vijenac te on, pobjednik, ode da i dalje pobjeđuje.” Ovaj prvi jahač je izgleda Antihrist, kome će biti dan autoritet i koji će pobjeđivati svakoga ko mu se suprotstavi. On je lažni imitator pravog Krista koji će se također vratiti na bijelom konju (Otkrivenje 19:11-16).

Drugi jahač Apokalipse se pojavljuje u Otkrivenju 6:4: “Tada se pojavi drugi ‘konj riđan’, a onomu koji je jahao na njemu bijaše dopušteno da digne mir sa zemlje, da se ljudi ubijaju međusobno. I bijaše mu dan velik mač.” Drugi jahač predstavlja strašan rat koji će buknuti u zadnjim vremenima. Treći jahač je opisan u Otkrivenju 6:5-6: “...I najedanput se pred mojim očima pokaza ‘vranac’, a onaj koji je jahao na njemu držao je vagu u svojoj ruci. I čuh nešto kao glas što dolazi ispred četiri Bića i najavljuje: ‘Mjera pšenice za denar! Tri mjere ječma za denar! A ulju i vinu ne nanesi štetu!” Treći jahač Apokalipse je slika velike gladi koja će nastupiti, vjerovatno kao posljedica ratova koji dolaze od drugog jahača.

Četvrti jahač se pominje u Otkrivenju 6:8: “I najedanput se pred mojim očima pokaza ‘konj’ zelenko, a onomu što je jahao na njemu bilo je ime ‘Smrt’, a pratio ga je ‘podzemni svijet’. Njima bijaše dana vlast nad četvrtinom zemlje, ‘da ubijaju mačem, glađu, kugom’ i zemaljskom ‘zvjeradi’.” Četvrti jahač Apokalipse predstavlja smrt i pustoš. Izgleda da je on kombinacija prethodnih jahača. On će donijeti još ratova i strašnu glad, zajedno sa užasnom kugom i bolestima. Ono što je još nevjerovatnije, tačnije užasnije, je to da su četiri jahača Apokalipse samo “prethodnici” još goreg suda koji dolazi kasnije u nevoljama (Otkrivenje 8,9 i 16).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Ko su četiri jahača Apokalipse?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries