settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o brizi za naše stare roditelje?

Odgovor


Biblija ima mnogo da kaže o brizi za naše starije roditelje i druge članove familije, koji nisu u stanju da se brinu o sebi. Rana kršćanska crkva je služila kao socijalna služba za druge vjernike. Ona je brinula za siromašne, bolesne, udovice i siročad, koji nisu imali nikoga drugog da se brine o njima. Od Kršćana koji su imali članove porodice u potrebi se očekivalo da ispune te potrebe. Nažalost, briga o našim roditeljima u njihovoj starosti više nije obaveza koju su mnogi od nas voljni da prihvate.

Na starije ljude možemo da gledamo kao na teret, umjesto na blagoslov. Ponekad, kada se treba brinuti za naše roditelje, brzi smo da zaboravimo žrtve koje su oni napravili za nas. Umjesto da ih dovedemo u naš dom – gdje god je to bezbjedno i izvodljivo – stavljamo ih u staračke domove, ponekad protiv njihove volje. Možda ne cijenimo mudrost koju oni imaju, stečenu dugim životom, i možemo da diskreditujemo njihov savjet kao "zastario".

Kada cijenimo svoje roditelje i kada se brinemo za njih, također služimo Bogu. Biblija kaže: "Udovice poštuj, koje su prave udovice. Ako li koja udovica ima djecu ili unučad, da se uče najprije svoj dom poštovati, i zajam vraćati roditeljima; jer je ovo ugodno pred Bogom... Ako li ko za svoje a osobito za domaće ne promišlja, odrekao se vjere, i gori je od neznabošca" (1. Timoteju 5:3-4, 8).

Neće svakoj starijoj osobi biti potrebna životna briga u domovima njihove djece, niti svaka od njih to želi. Možda će radije živjeti u zajednici sa drugim ljudima njihovih godina, ili mogu da budu prilično sposobni za potpunu nezavisnost. Bez obzira na okolnosti, mi i dalje imamo obaveze prema našim roditeljima. Ako su oni u potrebi za finansijskom pomoći, trebalo bi da im pomognemo. Ako su bolesni, trebalo bi da se brinemo o njima. Ako im je potrebno mjesto gdje će boraviti, trebalo bi da im ponudimo svoj dom. Ako im je potrebna pomoć oko kuće ili dvorišta, trebalo bi da iskoraknemo i pomognemo im. I ako su zbrinuti u staračkom domu, treba da procijenimo kakvi su uslovi života, kako bismo bili sigurni da se o našim roditaljima dobro stara.

Ne bi trebalo nikad da dozvolimo da brige ovoga svijeta zasjene stvari koje su najvažnije – služenje Bogu služenjem ljudima, posebno onima iz naših sopstvenih familija. Biblija kaže: "Poštuj oca svojega i mater: ovo je prva zapovijest s obećanjem: Da ti blago bude, i da živiš dugo na zemlji" (Efežanima 6:2-3).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta Biblija kaže o brizi za naše stare roditelje?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries