settings icon
share icon
Pitanje

Da li će biti brakova u nebu?

Odgovor


Biblija nam kaže: “O uskrsnuću niti će se zeniti niti udavati, nego će biti kao nebeski anđeli” (Matej 22:30). Ovo je Isus odgovorio kad su ga pitali čija će u nebu biti žena koja se udavala više puta u životu (Matej 22:23-28). Očito, u nebu neće postojati brak. To ne znači da muž i žena više neće znati jedno drugo. To također ne znači da oni u nebu više neće imati blizak odnos. Izgleda da to ukazuje na to da oni više neće biti vjenčani.

Najvjerovatnije, u nebu neće postojati brak jednostavno zato što neće više biti potrebe za njim. Kad je Bog uspostavio brak, to je uradio kako bi ispunio određene potrebe. Prvo je vidio da je Adamu potrebno društvo. “I reče Jahve, Bog: ´Nije dobro da čovjek bude sam: načinit ću mu pomoć kao što je on´” (Postanak 2:18). Eva je bila rješenje problema Adamove usamljenosti, kao i njegove potrebe za “pomoćnikom”, nekim ko će ići uz njega kao njegov prijatelj i ići kroz život s njim. U nebu, međutim, neće biti usamljenosti, niti potrebe za pomoćnicima. Bićemo okruženi mnoštvom vjernika i anđela (Otkrivenje 7:9) i sve naše potrebe će biti ispunjene, uključujući i onu za društvom.

Drugo, Bog je stvorio brak kao način za rađanje i proširenje ljudske vrste. Nebo, pak, neće biti popunjavano rađanjem. Oni koji idu u nebo će tamo dospjeti vjerom u Gospoda Isusa Krista, a ne time što su rođeni tu. Dakle, pošto u nebu neće biti usamljenosti i rađanja, neće biti ni potrebe za brakom.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li će biti brakova u nebu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries