settings icon
share icon
Pitanje

Da li je nekad Božija volja da vjernik bude bolestan?

Odgovor


Biblijska doktrina o Božijoj suverenosti tvrdi da je Bog svemoguć nad svim. On je u potpunoj kontroli svega – prošlosti, sadašnjosti i budućnosti – i ne dešava se ništa što je izvan Njegove nadležnosti. On ili direktno prouzrokuje – ili pasivno dozvoli – sve što se dešava. Ali dozvoliti i prouzrokovati da se nešto dogodi su dvije različite stvari. Na primjer, Bog je prouzrokovao stvaranje savršenih, bezgrešnih Adama i Eve; zatim je dozvolio da se oni pobune protiv Njega. On nije prouzrokovao da oni zgriješe, i sigurno je da je mogao da ih zaustavi, ali je odlučio da to ne učini, radi svoje svrhe i sprovođenja Njegovog savršenog plana. Ta pobuna je donijela sve oblike opakog ponašanja, zla koje nije Bog prouzrokovao, ali koje je dozvolio da postoji.

Bolest je manifestacija jedne od dvije rasprostranjene vrste zla – moralne i prirodne. Moralno zlo je čovječije nečovječno ponašanje prema drugom čovjeku. Prirodno zlo je sastavljeno od stvari kao što su prirodne nesreće i fizičke bolesti. Zlo samo po sebi je izopačenost ili izvrtanje nečega što je u osnovi bilo dobro, ali mu sad nešto nedostaje. U slučaju bolesti, to je stanje u kojem nedostaje dobro zdravlje. Grčka riječ za zlo, ponerous, ustvari nagovještava malignost, nešto što izvrće dobro i zdravo stanje bića.

Kada je Adam zgriješio, prokleo je cijelo čovječanstvo da snosi posljedice tog grijeha, od kojih je jedna bolest. Rimljanima 8:20-22 kaže: “Jer je stvorenje podvrgnuto prolaznosti, ne od svoje volje, nego zbog onoga, koji ga podvrgnu nadi, da će se i samo stvorenje osloboditi od ropstva raspadljivosti na slobodu slave djece Božje. Jer znamo, da sve stvorenje uzdiše, i tuži s nama do sada.” Bog – “onaj koji podvrgnu” stvorenje frustraciji koja je uslijedila radi Pada – ima plan da na kraju oslobodi to stvorenje od njegovog ropstva grijehu, baš kao što je oslobodio nas od tog ropstva kroz Krista.

Do tog dana, Bog koristi bolest i drugo zlo da sprovede svoju suverenu svrhu, da se proslavi i uzvisi svoje sveto ime. S vremena na vrijeme, On čudesno iscijeli bolesti. Isus je prolazio kroz Izrael liječeći sve vrste bolesti i nemoći (Matej 4:23) i čak uskrsnuo Lazara iz mrtvih, nakon što ga je bolest usmrtila. Drugi put, Bog je koristio bolest kao način discipline ili kao sud nad grijehom. King Uzija iz Starog zavjeta je bio pogođen gubom (2. Ljetopisa 26:19-20). Nabukodonozora je Bog doveo do ludila dok nije shvatio da “Svevišnji vlada nad poslovima ljudskim” (Daniel 4). Herod je bio pogođen i pojeden od crva jer je uzeo slavu Božiju na sebe (Djela 12:21-23). Postoji čak i najmanje jedan slučaj kada je Bog dozvolio bolest – sljepoću – ne kao kaznu za grijeh, nego da bi otkrio sebe i svoja silna djela kroz to (Ivan 9:1-3).

Kada bolest zaista dođe, ona možda nije rezultat Božije direktne intervencije u našim životima, nego posljedica palog svijeta, palih tijela i slabog zdravlja, i izbora životnog stila. I iako postoje biblijski pokazatelji da Bog želi da smo dobrog zdravlja (3. Ivanova 2), On dopušta svu bolest i nemoć radi svoje svrhe, bilo da je mi razumijemo ili ne.

Bolest je zasigurno posljedica čovjekovog pada u grijeh, ali Bog je u potpunoj kontroli i On zaista odlučuije koliko daleko zlo može ići (baš kao što je to učinio sa Sotonom u Jobovim nevoljama – njemu nije bilo dozvoljeno da prekorači te granice). Bog nam preko pedeset puta govori u Bibliji da je On svemoguć i zapanjujuće je vidjeti kako Njegova suverenost ide zajedno sa odlukama koje mi napravimo (i dobrim i lošim), kako bi se ispunio Njegov savršeni plan (Rimljanima 8:28).

Za one koji su vjernici i pate od bolesti ili nemoći u ovom životu, znati da mogu da proslave Boga kroz svoju patnju ublažava nesigurnost zašto je On to dozvolio, nešto što ne mogu da razumiju u potpunosti dok ne stanu u Njegovu prisutnost u vječnosti. Tada će sva pitanja biti odgovorena, ili, što je možda još tačnije, ona nas više neće ni interesovati. EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li je nekad Božija volja da vjernik bude bolestan?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries