settings icon
share icon
Pitanje

Šta su bliski duhovi?

Odgovor


Riječ koja se koristi za bliske, nekome poznate duhove dolazi od latinske riječi familiaris, što znači "kućni sluga" i svrha joj je da izrazi zamisao da onaj koji vrača ima duhove koji mu služe, spremni da posluišaju njihove zapovijedi. Oni koji pokušavaju da kontaktiraju mrtve, čak do današnjega dana, obično imaju neku vrstu duhovnog vodiča koji komunicira s njima. To su bliski duhovi.

Levitski zakonik 19:31; 20:6, 27 i Ponovljeni zakon 18:9-14 se odnosi na "duha vračarskoga i duha mrtvaca" i zabranjuje vezu s njima, jer su oni gnusoba Gospodu. Medij je onaj koji djeluje kao veza kako bi navodno kontaktirao ili komunicirao sa mrtvima, u ime živih. Ustvari, oni kontaktiraju demone koji ih ubijede da su "bliski, poznati" i da im se može vjerovati. Praksa povezana sa medijima i ovim duhovima je bila zabranjena u Izraelu, a kazna za tako nešto je bila smrt.

Bliski duhovi i vođe duhova su pod kontrolom njihovog gospodara, Sotone. Oni utiču na ljude da šire laži i obmanjuju, kako bi omeli Božije kraljevstvo. Svjesno se otvoriti demonskom djelovanju je zlo: "Neka se ne nađe kod tebe nitko, koji bi pustio da sin njegov ili kći njegova idu kroz oganj, nitko, koji bi vračao, ili koji bi gatao, ni koji bi čarao ili bajao, nitko, koji bi gonio duhove, nitko, koji bi pitao duha mrtvaca ili duha vračarskog ili se obraćao na mrtve! Jer je gnusoba Gospodu, tkogod se tim bavi" (Ponovljeni zakon 18:10-12a).

Neki od načina na koje demoni ili "bliski duhovi" mogu dobiti otvoren prolaz u nečiji život su gatanje, transcendentalna meditacija, vizuelizacija, prizivanje duhova, vračanje, droga i alkohol. Sve su ovo aktivnosti za koje se vjernici opominju da ih izbjegavaju. Umjesto toga, treba da budemo ispunjeni Duhom Svetim, ljubavlju, radošću i puninom života koja dolazi od Isusa Krista. Također treba da budno pazimo, "jer naša borba nije protiv krvi i tijela, nego protiv poglavarstva, protiv vlasti, protiv upravitelja tame ovoga svijeta, protiv duhova pakosti u zračnim visinama" (Efežanima 6:12).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta su bliski duhovi?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries