settings icon
share icon
Pitanje

Šta su blaženstva?

Odgovor


Blaženstva su osam izjava o blagoslovima koje je Isus izgovorio na početku Propovijedi na gori (Matej 5:3-12), od kojih svaka počinje sa "Blaženi su…" Vodile su se debate o tome koliko ih zaista ima. Neki tvrde sedam, devet ili deset blaženstava, ali izgleda da ih je osam (oni u stihovima 10-12 su jedno blaženstvo).

Grčka riječ prevedena kao "blaženi" znači "duhovno zdravlje i napredak". To je riječ koja se odnosi na duboku radost duše. Oni koji iskuse prvi dio izrečen u blaženstvima (siromaštvo, tugu, krotkost, glad za pravednošću, koji su milostivi, čisti, mirotvorci i koji su progonjeni) će također iskusiti i drugi dio blaženstava (kraljevstvo nebesko, utjehu, naslijediće zemlju, biće ispunjeni, iskusiće milost, vidjeće Boga, prozvaće se sinovima Božijim, naslijediće kraljevstvo nebesko). Blagosloveni će imati udio su spasenju i ući će u kraljevstvo Božije, imajući iskustvo predukusa Neba. Drugi mogući izražaj svakog blaženstva je uzvik: "Oh, kako su blagoslovljeni oni koji..."

Blaženstva opisuju idealnog učenika i njegove nagrade, u sadašnjosti, kao i u budućnosti. Osoba koju Isus opisuje u ovom odjeljku ima drugačije kvalitete karaktera i životnog stila od onih "van kraljevstva". Kao književnu formu, blaženstva također nalazimo u Starom zavjetu, posebno u Psalmima (1:1; 34:8; 65:4; 128:1) i na drugim mjestima u Novom zavjetu (Ivan 20:29; 14:22; Jakov 1:12; Otkrivenje 14:13).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta su blaženstva?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries