settings icon
share icon
Pitanje

Da li bi kršćanin trebalo d aide u biznis sa nevjernikom?

Odgovor


Pitanje da li bi kršćanin trebalo da započinje posao sa nevjernikom je uobičajeno. Stihovi koji se najčešće citiraju u ovom slučaju su: “Ne dajte se staviti u jaram s nevjernicima! Jer što ima pravda s bezakonjem? Ili kakvo je zajedništvo svjetla s tamom?” (2. Korinćanima 6:14). Mnogo puta se ovi stihovi koriste kao savjet protiv braka između kršćanina i nekršćanina. Iako se oni definitivno mogu primijeniti na brak, ne postoji ništa u kontekstu teksta što se ograničava samo na to područje. Svi vidovi “nejednakog jarma” su zabranjeni – brak, prisno prijateljstvo i, u mnogo slučajeva, poslovno partnerstvo.

Ova zapovijed izražava da postoji velika razlika između vjernika i nevjernika. Uopšteno govoreći, motivacije, ciljevi i metode kršćanina i nekršćanina su neuskladive. Vjera mijenja karakter osobe. Najveća ambicija u životu kršćanina je da proslavi Gospoda Isusa Krista i ugodi mu u svemu; jedan nekršćanin je u najboljem slučaju, ravnodušan prema takvim ciljevima. Ako su metode i ciljevi u poslu kršćanina jednaki metodama i ciljevima nevjernika, onda taj kršćanin vjerovatno treba da preispita i razmotri svoje prioritete.

2. Korinćanima 6:14 čak pita: “Kakvo je zajedništvo svjetla s tamom?” Za ljude se kaže da su “u zajedništvu” kada nešto dijele. Poslovni partneri su ujedinjeni na takav način da moraju da dijele određene stvari – ono što pripada jednome, također pripada i drugome. To je tačno ono što “zajedništvo” znači. Kad znamo za ove principe, najbolje je da izbjegavamo ulaženje sa nevjernicima u biznis. Ako kršćanin istinski želi da da Bogu slavu u poslu, konflikt sa poslovnim partnerom koji nije vjernik je neizbježan. “Hoće li dvojica ići zajedno, ako se ne slože?” (Amos 3:3 engleski prevod, KJV).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li bi kršćanin trebalo d aide u biznis sa nevjernikom?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries