settings icon
share icon
Pitanje

Zašto je tako važno provesti vrijeme nasamo sa Bogom?

Odgovor


Za svaki odnos je potrebno vrijeme. Odnos sa Bogom, iako se razlikuje od svih drugih odnosa na mnogo načina, ipak slijedi zajednička pravila. Biblija je puna poređenja koja treba da nam pomognu da koncipiramo svoj odnos sa Bogom. Na primjer, Krist je opisan kao mladoženja, a crkva kao nevjesta. Brak predstavlja dvoje ljudi koji udruže svoje živote u jedan (Postanak 2:24). Takva prisnost uključuje vrijeme provedeno jedno sa drugim. Drugi odnos je odnos oca i djeteta. Bliski roditeljski odnosi su oni u kojima roditelji i dijete imaju neko "posebno vrijeme" zajedno. Provesti vrijeme nasamo sa nekim koga volimo nam otvara mogućnosti da zaista upoznamo tu osobu. Sa Bogom nije drugačije. Kada smo sami s Njim, približavamo mu se i upoznajemo ga na drugačiji način nego u grupnim okruženjima.

Bog želi "vrijeme nasamo" s nama. On želi lični odnos s nama. Stvorio nas je kao pojedince, "satkao" nas u majčinoj utrobi (Psalam 139:13). Bog zna intimne detalje naših života, kao što je broj dlaka u našoj kosi (Luka 12:7). On zna svakog vrapca pojedinačno, a "vi ste vredniji od mnogo vrabaca" (Matej 10:29, 31). On nas poziva da mu dođemo i da ga upoznamo (Izaija 1:18; Otkrivenje 22:17; Pjesma nad pjesmama 4:8). Ako želimo da poznajemo Boga prisno, tražićemo ga rano (Psalam 63:1) i provesti vrijeme s Njim. Bićemo kao Marija, koja je sjedila kraj Isusovih nogu i slušala Njegov glas (Luka 10:39). Bićemo gladni i žedni pravednosti, i bićemo ispunjeni (Matej 5:6).

Možda je najbolja osnova za nas da provedemo nasamo vrijeme s Bogom ta što ćemo time slijediti biblijske primjere. U Starom zavjetu vidimo kako je Bog pozivao proroke da mu dođu nasamo. Mojsije se sreo nasamo s Njim na kod gorućeg grma i zatim na gori Sinaj. David, čiji mnogi psalmi odražavaju bliskost punu pouzdanja, je s Njim vodio prisan razgovor kada je bježao od Šaula (Psalam 57). Božije prisustvo je prošlo pored Ilije kada je bio u pećini. U Novom zavjetu vidimo da je i Isus provodio vrijeme nasamo sa Bogom (Matej 14:13; Marko 1:35; Maro 6:45-46; Marko 14:32-34; Luka 4:42; Luka 5:16; Luka 6:12; Luka 9:18; Ivan 6:15). On nas je ustvari uputio da se s vremena na vrijeme molimo Bogu sami: "Kad ti hoćeš da se moliš, uđi u sobu svoju, zatvori vrata i moli se Ocu svojemu u tajnosti" (Matej 6:6a).

Kako bismo se oslonili na Isusa kao na svoj čokot (Ivan 15:1-8), treba da budemo direktno, prisno povezani s Njim. Baš kao što je loza direktno povezana sa čokotom, a kroz njega i sa drugim lozama, tako smo i mi povezani direktno sa Kristom i stoga smo u zajedništvu. Provodimo vrijeme nasamo sa Bogom i u zajedničkom slavljenju, kako bismo imali najbolju ishranu. Bez vremena provedenog nasamo sa Bogom, naše potrebe neće biti ispunjene; nećemo zaista znati izobilan život koji On daje.

Provođenje vremena nasamo sa Bogom oslobađa naš um od distrakcije, tako da možemo da se fokusiramo na Njega i čujemo Njegovu Riječ. Dok prebivamo u Njemu uživamo u bliskosti na koju nas poziva i upoznajemo ga onakvog kakav jeste.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Zašto je tako važno provesti vrijeme nasamo sa Bogom?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries