settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o bijeloj magiji?

Odgovor


Bijela magija se opisuje kao “dobra” magija, nešto što stoji nasuprot crnoj magiji, koja izvlači moći od zlih bića. Mišljenja variraju o razlikama između crne i bijele magije, od toga da su to dva naziva za istu stvar, do vjerovanja da su one u potpunosti drugačije, posebno u ciljevima i namjerama. Biblija ne pravi razliku između “dobre” i “loše” magije. Što se nje tiče, magija je magija. Pismo ne razlikuje da li se ona koristi za dobro ili loše; ona je zabranjena jer se obraća izvoru moći koji nije Bog.

Oni koji praktikuju bijelu magiju, koja se također često naziva wicca, slave stvorenje umjesto Stvoritelja, i iako možda ne prizivaju đavola ili zle duhove, često se pozivaju na “majku zemlju”, anđele i/ili druge elemente. Centralna tema wicce je “ako nikome ne šteti, radi šta hoćeš”. Mnogi koji se petljaju sa bijelom magijom sebe nazivaju wiccanima, bilo da oni to zaista jesu ili ne. Iako je wicca prilično otvorenog tipa i postoje različite “denominacije” i teološki stavovi unutar tog vjerovanja, postoje određena vjerovanja, prakse i tradicije koje povezuju pristalice bijele magije sa wiccom.

Bilo da je namjera da se obožava “majka” zemlja, elementi ili anđeli, i da neko želi da čini samo dobro, realnost je to da na kraju ne postoji razlika između bijele i crne magije, jer obje slave nešto drugo osim Boga. Zastrašujuće je misliti da se pristalice bijele magije nesvjesno mole istom bogu kao i pristalice crne – Sotoni.

U cijelom Pismu, i u Starom i u Novom zavjetu, svi oblici vračanja narušavaju Božiji zakon i osuđuju se (Ponovljeni zakon 18:10-16; Levitski zakonik 19:26, 31,20:27; Djela 13:8-10). Faraonovi vračari su pokušali da kopiraju čuda koja su učinili Mojsije i Aron, tako što su koristili svoje “skrivene vještine”, koje se odnose na “obrede ili rituale koje vračevi i čarobnjaci koriste za postizanje svojih ciljeva: uroke, čini, magične riječi, nošenje magičnih privjezaka, amajlija”, itd. (Izlazak 7:11, 8:7). Apostol Pavle je osudio Elimasa vračara, izjavljujući da je on “sin đavolski”, koji je “pun svakoga lukavstva i svake pakosti” i da “kvari prave puteve Gospodnje” (Djela 13:10). Nigdje u Bibliji nijedan vračar ili mag nije ocrtan u pozitivnom svjetlu. Bog ih sve osuđuje.

Pismo kaže da Bog mrzi svu vrstu magije. Zašto? Jer ona ne dolazi od Njega. Sotona vara ljude činjeći da misle da je bijela magija blagotvorna. On to može, jer se pretvara da je anđeo svjetla (2. Korinćanima 11:14), ali želja mu je da zarobi što više duša može. Biblija upozorava protiv njega i njegovih zlih prevara. “Budite trijezni i bdijte, jer protivnik vaš, đavo, kao lav ričući obilazi i traži, koga da proždere.” (1. Petrova 5:8)

“A Duh govori jasno, da će u posljednja vremena odstupiti neki od vjere, slušajući lažne duhove i nauke zlih duhova” (1. Timoteju 4:1). Prava duhovna sila dolazi samo od Boga, iz ispravnog odnosa s Njim, vjerom u Isusa Krista, i od Duha Svetog koji živi u srcima vjernih.EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta Biblija kaže o bijeloj magiji?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries