settings icon
share icon
Pitanje

Zašto je važno razumjeti Bibliju?

Odgovor


Važno je razumjeti Bibliju jer je ona Božija Riječ. Kada je otvorimo, čitamo Božiju poruku nama. Šta može biti važnije od onoga što Stvoritelj univerzuma ima da nam kaže?

Želimo da razumijemo Bibliju iz istog razloga radi kojeg čovjek želi da razumije ljubavno pismo svoje ljubljene. Bog nas voli i njegova čežnja je da obnovi naš odnos s Njim (Matej 23:37). On nam u Bibliji komunicira svoju ljubav (Ivan 3:16; 1. Ivanova 3:1;4:10).

Želimo da razumijemo Bibliju iz istog razloga radi kojeg vojnik želi da razumije naredbu svog zapovjednika. Poslušnost Božijim zapovijedima donosi slavu Njemu i vodi nas na putu života (Psalam 119). Te zapovijedi se nalaze u Bibliji (Ivan 14:15).

Želimo da razumijemo Bibliju iz istog razloga radi kojeg mehaničar želi da razumije priručnik za popravku. Stvari u ovom svijetu idu loše, a Biblija ne samo da dijagnosticira problem (grijeh), nego također ukazuje na rješenje (vjera u Krista). "Jer je plaća za grijeh smrt, a milost Božja: život vječni u Kristu Isusu, Gospodinu našemu." (Rimljanima 6:23).

Želimo da razumijemo Bibliju iz istog razloga radi kojeg vozač želi da razumije saobraćajne znakove. Biblija nam daje vođstvo kroz život, pokazujući nam put sigurnosti i mudrosti (Psalam 119:11, 105).

Želimo da razumijemo Bibliju iz istog razloga radi kojeg neko ko je usred oluje želi da zna vremensku prognozu. Biblija predviđa kakva će biti zadnja vremena, izgovarajući jasno upozorenje nadolazećeg suda (Matej 24-25) i kako ga izbjeći (Rimljanima 8:1).

Želimo da razumijemo Bibliju iz istog razloga radi kojeg strastven čitaoc želi da razumije knjige svog omiljenog autora. Biblija nam otkriva Božiju ličnost i Njegovu slavu, što je izraženo u Njegovom Sinu, Isusu Kristu (Ivan 1:1-18). Što je više čitamo i razumijemo, intimnije poznajemo njenog autora.

Dok je Filip putovao u Gazu, Duh Sveti ga je vodio do čovjeka koji je čitao dio iz Izaije. Prišao mu je, vidio šta čita i pitao veoma važno pitanje: "Razumiješ li što čitaš?" (Djela 8:30). Filip je znao da je razumijevanje polazna tačka za vjeru. Bez razumijevanja Biblije, ne možemo je primijeniti, biti joj poslušni, niti vjerovati u nju.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Zašto je važno razumjeti Bibliju?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries