settings icon
share icon
Pitanje

Šta je biblijska doktrina o prosvjetljenju?

Odgovor


Jednostavno rečeno, prosvjetljenje je u duhovnom smislu "paljenje lampice" razumijevanja u nekim područjima. Kada božansko osvjetljenje donese novo saznanje o budućim stvarima, to zovemo "proroštvom". Kada osvjetljenje donese razumijevanje uz primjenu već postojećeg znanja, zovemo to "prosvjetljenje". Postavlja se pitanje: "Kako Bog prosvjetljuje umove onih koji proučavanju Njegovu Riječ?"

Najosnovniji nivo prosvjetljenja je spoznaja grijeha; bez tog saznanja, sve ostalo je besmisleno. Psalam 18:29 kaže: "Ti, Gospode, daješ svjetlo mom žišku; moj Bog rasvjetljuje moju tamu". Psalam 119, najduže poglavlje u Bibliji, je pjesma o Božijoj Riječi. Stih 130 kaže: "Tumačenje riječi tvojih rasvjetljuje, neuke čini mudrima". Ovaj stih ustanovljuje osnovni metod Božijeg prosvjetljenja. Kada Božija Riječ prodre u nečije srce, daje mu svjetlo i razumijevanje. Radi toga nam se iznova i iznova govori da je proučavamo. Psalam 119:11 kaže: "U svome srcu pohranih riječi tvoje, da ne sagriješim protiv tebe". Stihovi 98 i 99 kažu: "Tvoja zapovijed čini me mudrijim od mojih neprijatelja, jer je ona uvijek sa mnom. Postadoh umniji od svih svojih učitelja, jer razmišljam o svjedočanstvima tvojim".

Redovno proučavanje Riječi Božije će dati pravac i razumijevanje životnih pitanja. Ovo je prvi metod Božijeg prosvjetljenja i početna tačka za sve nas. U 119. Psalmu također nalazimo još jednu vrstu Božijeg prosvjetljenja. Stih 18 kaže: "Otvori mi oči da gledam čudesa tvoga Zakona!" Ova "čudesa" nisu neka nova otkrivenja, nego stvari koje su bile napisane mnogo ranije, a koje je čitalac upravo shvatio. Slično tome, stih 73 kaže: "Ruke su me tvoje stvorile i oblikovale. Prosvijetli me da naučim zapovijedi tvoje!" Ovo je molba za ličnim razumijevanjem kako bi se primijenili Božiji zakoni. U ovom Psalmu se petnaest puta traži od Boga da pouči ili da razumijevanje svojih zakona.

Jedan odlomak koji ponekad pobuđuje kontroverzu, vezano za prosvjetljenje, je Ivan 14:26: "A Branitelj, Duh Sveti, kojega će Otac poslati u ime moje, on će vas naučiti svemu i napominjat će vam sve što vam rekoh". Isus je govorio svojim učenicima u gornjoj sobi, dajući im posljednje instrukcije prije svoje smrti. Ova posebna grupa muškaraca je trebalo da bude odgovorna za širenje dobre vijesti o Isusu Kristu cijelom svijetu. Oni su proveli tri i po godine s Njim, gledajući Njegova čudesa i slušajući Njeova učenja. Pri prenošenju ovih naučavanja ostatku svijeta, bila im je potrebna posebna Božija pomoć da ih ispravno zapamte. Isus je rekao da će ih Duh Sveti poučiti i podsjetiti na rečeno, tako da oni to mogu da govore drugima. Dok ovaj stih poučava da će apostoli imati božansku pomoć u pisanju Evanđelja, on ne uči da će Duh činiti isto sa svim drugim vjernicima.

Šta je, onda, prosvjetljujući rad Duha Svetog u vjernicima? Efežani 1:17-18 nam kažu da Duh daje mudrost i otkrivenje u vezi sa Isusom Kristom i otvara oči da razumijemo i spoznamo Božiju svrhu u našim životima. U 1. Korinćanima 2:10-13, Bog svojim Duhom, koji nas poučava duhovnim stvarima, otkriva svoj plan za nas. Ovdje kontekst ukazuje na Riječ Božiju kao onu koja je otkrivena. Duh Božiji će nas uvijek usmjeriti na nju za poučenje. Kako je Isus rekao svojim učenicima u Ivanu 16:12-15, Duh jednostavno ponavlja ono što su Otac i Sin već rekli. To će nam pomoći da se sjetimo i da u potpunosti čujemo ono što nam je Bog već rekao. Nekad treba nešto da čujemo više puta prije nego što zaista to i "čujemo". Tu nastupa Duh.

Jedna stvar koja se ponekad previdi u raspravi o prosvjetljenju je njegova svrha. Kada čujemo neke argumente, izgleda kao da je cijela svrha prosvjetljenja tačno i akademsko razumijevanje Riječi Božije. Nema sumnje da Bog želi da ispravno razumijemo ono što nam je On dao. Riječi imaju značenje, a mi moramo obratiti pažnju na detalje tih riječi. Međutim, jedno akademsko razumijevanje činjenica ne donosi nikakvo dobro bez primjene tih istih činjenica.

Ako se vratimo na Psalam 119, naći ćemo svrhu iu izjavama koje su povezane sa stihovima o prosvjetljenju. "O čudesima ću tvojim razmišljati" (st. 27), "Da čuvam tvoj Zakon i da ga držim svim srcem" (st. 34), "Da shvatim tvoja svjedočanstva" (st. 125), "I živjet ću" (st. 144). Prosvjetljenje uvijek vodi djelovanju. Zašto nam Bog pomaže da razumijemo Njegovu Riječ? Da bismo mogli da živimo u njenom svjetlu. Prva Ivanova 1:6 nas izaziva: "Ako kažemo da imamo zajedništvo s njim, a hodimo u tami, lažemo i ne činimo istine". To bismo mogli parafrazirati na sljedeći način: "Ako kažemo da smo prosvijetljeni, ali i dalje hodamo u tami, lažemo da razumijemo Božiju Riječ". Duh Božiji , koji nas prosvjetljuje da je razumijemo, koristi to znanje da bi nas vodio da ga i živimo. Rimljanima 8:14 kaže: "Jer koji god se vladaju po Duhu Božjemu, oni su sinovi Božji". Prosvjetljujući rad Duha Svetoga u našim životima je potvrđenje da smo zaista djeca Božija.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je biblijska doktrina o prosvjetljenju?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries