settings icon
share icon
Pitanje

Šta je biblijsko odvojenje?

Odgovor


Biblijsko odvojenje je prepoznavanje da je Bog pozvao vjernike da se odvoje od svijeta, kako u pojedinačnu, tako i u zajedničku čistotu usred grešnih kultura. Biblijsko odvojenje se obično razmatra u dva aspekta: lično i u okviru crkve.

Lično odvojenje uključuje predanje individue Božijem standardu ponašanja. Daniel je praktikovao svoje odvojenje kad je “bio čvrsto odlučio da se ne oskvrne kraljevom hranom ni vinom što ga je on pio” (Daniel 1:8). Ovo je bilo biblijsko odvojenje, jer je njegov standard bio baziran na Božijem otkrivenju u Mojsijevom zakonu.

Savremeni primjer ličnog odvojenja bi bila odluka da se odbiju pozivi za zabave na kojima se služi alkohol. Ovakva odluka može biti donijeta kako bi se zaobišlo iskušenje (Rimljanima 13:14), izbjegla “svaka vrsta zla” (1. Solunjanima 5:22), ili jednostavno kako bi se ostalo dosljedno ličnom ubjeđenju (Rimljanima 14:5).

Biblija jasno naučava da dijete Božije treba da bude odvojeno od svijeta. “Ne dajte se staviti u jaram s nevjernicima! Jer što ima pravda s bezakonjem? Ili kakvo je zajedništvo svjetla s tamom? Kako li se slaže Krist s Beliarom? Ili kakav udio ima vjernik s nevjernikom? Kako li se podudara Božji hram s idolima? Doista, mi smo hram živoga Boga kao što reče Bog: ‘Prebivat ću posred njih, i među njima ću hodati, i bit ću im Bog, a oni će bti moj narod. Zato iziđite između njih i odvojte se’, govori Gospodin” (2. Korinćanima 6:14-17; vidi također 1. Petrova 1:14-16).

Odvojenje u okviru crkve uključuje odluke crkve u vezi njene povezanosti sa drugim organizacijama, što je bazirano na njenoj teologiji ili praksi. Odvojenje se nalazi u samom korijenu riječi “crkva”, koja potiče od grčke riječi ekklesia, što znači “zajednica koja je pozvana van”. U Isusovom pismu crkvi u Pergamu, on upozorava protiv tolerisanja onih koji naučavaju lažnu doktrinu (Otkrivenje 2:14-15). Crkva treba da bude odvojena, da pokida veze sa herezom. Savemeni primjer crkvene odvojenosti bi mogao da bude stav denominacije protiv ekumenskih saveza koji bi ujedinili crkvu sa otpadnicima.

Biblijsko odvojenje ne zahtijeva da kršćani prekinu kontakt sa nevjernicima. Kao Isus, mi bi trebalo da budemo prijatelji sa grešnicima, bez učešća u grijehu (Luka 7:34). Pavle je izrazio izbalansiran pogled na odvojenje: “Pisao sam vam u poslanici, da se ne miješate s bludnicima. A to ne rekoh za bludnike ovoga svijeta, ili tvrdice, ili razbojnike, ili idolopoklonike; jer biste morali izaći iz svijeta.” (1. Korinćanima 5:9-10). Drugim riječima, mi smo u svijetu, ali nismo od svijeta.

Mi treba da budemo svjetlo svijetu a da ne dozvolimo da ga on smanji. “Vi ste svjetlost svijetu. Grad koji stoji na gori ne može se sakriti. Niti se užiže svijeća i stavlja pod posudu, nego na svijećnjak. Tada svijetli svima u kući. Tako neka svijetli vaša svjetlost pred ljudima da vide vaša dobra djela i slave vašega Oca na nebesima.” (Matej 5:14-16).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je biblijsko odvojenje?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries