settings icon
share icon
Pitanje

Šta je biblijska numerologija?

Odgovor


Biblijska numerologija je proučavanje brojeva u Bibliji. Dva od najčešće ponavljanih brojeva u Bibliji su 7 i 40. Broj 7 označava potpunost ili savršenost (Postanak 7:2-4; Otkrivenje 1:20). Često se naziva "Božijim brojem", pošto je On jedini savršen i potpun (Otkrivenje 4:5; 5:1, 5-6). Broj 3 se također smatra brojem božanske savršenosti: Trojstvo sačinjavaju Otac, Sin i Duh Sveti.

Broj 40 se često razumije kao "broj iskušavanja ili nevolje". Na primjer, Izraelci su lutali po pustinji 40 godina (Ponovljeni zakon 8:2-5); Mojsije je bio na gori 40 dana (Izlazak 24:18); Jona je upozoravao Ninevljane da će sud doći za 40 dana (Jona 3:4); Isus je bio kušan 40 dana (Matej 4:2); Prošlo je 40 dana od Isusovog uskrsnuća do uznesenja (Djela 1:3). Još jedan broj koji se ponavlja u Bibliji je 4, što je broj stvaranja: sjever, jug, istok, zapad; četiri godišnja doba. Za broj 6 se smatra da je čovjekov broj: čovjek je bio stvoren šesti dan; čovjek radi samo 6 dana. Drugi primjer za to kako Biblija koristi broj da naznači nešto je u Otkrivenju 13, koje kaže da je broj Antihrista 666.

Još uvijek se polemiše da li brojevi zaista imaju značaj ili ne. Biblija definitivno izgleda da ih koristi u obrascima da poučava duhovnu istinu. Međutim, mnogi ljudi stavljaju previše značaja na "biblijsku numerologiju", pokušavajući da nađu određeno značenje iza svakog broja u njoj. Često je neki broj u Bibliji samo broj. Bog nas ne poziva da istražujemo tajna značenja, skrivene poruke, ili kodove u Pismu. Postoji više nego dovoljno onoga što je u njemu jasna istina, kako bi se susrela svaka naša potreba i kako bi nas ono učinilo "savršenim, za svako dobro djelo pripravljenim" (2. Timoteju 3:17).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je biblijska numerologija?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries