settings icon
share icon
Pitanje

Zašto je važno da proučavamo Bibliju u kontekstu? Zašto je pogrešno uzimati stihove van konteksta?

Odgovor


Važno je proučavati biblijske odlomke i priče unutar njihovog konteksta. Izdvajanje stihova izvan njega vodi do svih vrsta grešaka i pogrešnog tumačenja. Razumijevanje konteksta počinje sa četiri principa: bukvalno značenje (ono što kaže), historijske okolnosti (događaji u priči, kome je upućeno i kako se moglo razumjeti u to vrijeme), gramatika (neposredna rečenica i odlomak unutar kojeg se nalazi određena riječ ili izraz) i sinteza (poređenje sa ostalim dijelovima Pisma). Kontekst je presudan za biblijsku egzegezu. Nakon što smo uzeli u obzir bukvalnu, historijsku i gramatičku prirodu odlomka, moramo se fokusirati na strukturu određene knjige, zatim poglavlje, a onda određeni pasus. Sve ovo je uključeno u pojam "konteksta". Slikovito rečeno, to je kao da gledamo mapu svijeta na Google mapi i postepeno zumiramo na jednu kuću.

Uzimati izraze i stihove izvan konteksta skoro uvijek vodi do pogrešnog razumijevanja. Na primjer, izraz "Bog je ljubav" (1. Ivanova 4:7-16) van konteksta može da se shvati kao da naš Bog voli sve i svakoga zanesenom, romantičnom ljubavlju. Ali u bukvalnom i gramatičkom kontekstu, "ljubav" se ovdje odnosi na agape vrstu, čija je suština žrtvovanje za dobrobit drugog, a ne neko sentimentalno ili romantično osjećanje. Historijski kontekst je također presudan, jer Ivan to upućuje vjernicima crkve prvog vijeka i poučava ih, ne o Božijoj ljubavi samoj po sebi, nego o tome kako da razlikuju prave vjernike od lažnih učitelja. Istinska ljubav – požrtvovana, koja brine za dobrobit drugog – je znak pravog vjernika (7. st.); oni koji ne vole ne pripadaju Bogu (8. st.); Bog nas je volio prije nego što smo mi zavoljeli Njega (stihovi 9-10); i radi toga bi mi trebalo da volimo jedan drugog i time dokažemo da smo Njegovi (stihovi 11-12).

Nadalje, razmatranje izraza "Bog je ljubav" u kontekstu cijelog Pisma (sinteza) će nas sačuvati od pogrešnog i raširenog zaključka da je Bog samo ljubav ili da je Njegova ljubav veća od svih ostalih Njegovih osobina. Znamo iz mnogih drugih odlomaka da je Bog također i svet i pravedan, vjeran i pouzdan, milostiv, dobar i saosjećajan, svemoguć, sveprisutan i sveznajuć, i još mnogo toga. Također znamo iz drugih odlomaka da Bog ne samo da voli, nego da i mrzi (Psalam 11:5).

Biblija je Riječ Božija, bukvalno "Bogom nadahnuta" (2. Timoteju 3:16), i zapovijeđeno nam je da je čitamo, proučavamo i razumijemo uz korištenje dobrih metoda proučavanja, kao i da nas u tome vodi prosvjetljenje Duha Svetoga (1. Korinćanima 2:14). Naše proučavanje se uveliko poboljšava održavanjem marljivog razmatranja konteksta. Nije teško ukazati na neka druga mjesta u Pismu koja djeluju kontradiktorno određenom tekstu, ali ako pažljivo gledamo na njihove kontekste i koristimo cjelovitost Pisma kao vodilju, možemo razumjeti značenje odlomka i objasniti navodne kontradikcije. "Kontekst je kralj" znači da on često određuje značenje određenog izraza. Ignorisati kontekst znači staviti sebe u veoma nepovoljan položaj.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Zašto je važno da proučavamo Bibliju u kontekstu? Zašto je pogrešno uzimati stihove van konteksta?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries