settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o smrti?

Odgovor


Biblija predstavlja smrt kao odvojenje: fizička smrt je odvojenje duše od tijela, a duhovna smrt je odvojenje duše od Boga.

Smrt je posljedica grijeha. “Jer je plata za grijeh smrt” (Rimljani 23a). Svijet je izložen smrti, jer su svi sagriješili. “Zato kao što po jednome čovjeku uđe u svijet grijeh, i po grijehu smrt, i tako smrt prijeđe na sve ljude, jer svi sagriješiše” (Rimljanima 5:12). U Postanku 2:17 Gospod upozorava Adama da je kazna za neposlušnost smrt – “zacijelo ćeš umrijeti”. Kada Adam nije poslušao, odmah je iskusio duhovnu smrt, što je prouzrokovalo da se sakrije “pred Gospodom Bogom u sredini stabala u vrtu” (Postanak 3:8). Kasnije je iskusio fizičku smrt (Postanak 5:5).

Na križu, Isus je također iskusio fizičku smrt (Matej 27:50). Razlika je u tome da je Adam umro jer je bio grešnik, a Isus, koji nikada ni je zgriješio, je izabrao da umre kao zamjenska žrtva za grešnike (Hebreji 2:9). Zatim je pokazao svoju silu nad smrću i grijehom ustavši iz mrtvih treći dan (Matej 28; Otkrivenje 1:18). Radi Krista, smrt je poraženi neprijatelj. “Gdje je, smrti, pobjeda tvoja? Gdje je, smrti, žalac tvoj?” (1. Korinćanima 15:55; Hošea 13:14).

Za nespašene, smrću se gubi šansa da se prihvati Božija milostiva ponuda spasenja. “I kao što je ljudima određeno jednom umrijeti, a po tom sud” (Hebrejima 9:27). Spašenima, smrt je razvoditelj do Kristovog prisustva: “Da, puni smo pouzdanja i najradije bismo se iselili iz tijela i naselili kod Gospodina” (2. Korinćanima 5:8; Filipljanima 1:23). Obećanje vjernikovog uskrsnuća je tako stvarno, da se fizička smrt kršćanina naziva “spavanje” (1. Korinćanima 15:51; 1. Solunjanima 5:10). Mi jedva čekamo to vrijeme kada “smrti neće biti više” (Otkrivenje 21:4).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta Biblija kaže o smrti?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries